Ett smultronställe i Småland

Sigge Fedyk, webb-Bulletinens korrespondent i Wroclaw läser gärna vad polska medier skriver om Sverige. En artikel i Gazeta Wyborcza om faluröda trähus väckte minnen från det glada 70-talet, då han som ung student sommarjobbade i Småland. Det var fantastiskt, skriver han nostalgiskt.

”Carl XII har här övernattat” står det över dörren. En ung Sigge Fedyk gästar Småland på 1970-talet. foto: privat

Av Sigge Fedyk, Wroclaw

Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza publicerade i sommar en artikel om Sverige. Rubriken Tam gdzie rosna poziomki (Där smultronen växer – dvs. Smultronstället) är hämtad från Ingmar Bergmans film.

Artikeln handlar om en svensk familj som bor i ett traditionellt falurött trähus på den svenska landsbygden.Trähus är väldigt populära i Sverige, likaså Falu rödfärg och flaggstång i trädgården, som är kringgärdad av ett lågt staket. Så ser de flesta hus i Sverige ut, skriver Gazeta Wyborcza.

I Polen är det precis tvärtom. Här tror man att sten- eller tegelhus håller bättre, man tycker att plastfönster är snygga och problemfria, och att staketen ska vara rejäla och väldigt olika.

Jag frågar mig själv varför det är så. Svaret är enkelt – i Sverige byggs husen av murare, och i Polen av frimurare.

Det svenska paret har köpt ett möblerat trähus från 1890 som stått tomt i trettiofem år. De har renoverat en del, men huset har fått behålla sin ursprungliga karaktär, skriver tidningen. Svenskarna är kända för att  blanda gammalt och nytt på ett bra sätt. De nya möblerna kom förstås från Ikea.

Familjen lever efter ekologiska principer. De föder upp får och lamm – som dessutom gör tjänst som gräsklippare. De två barnen leker som barnen i Bullerbyn. De hjälper också till med arbetet i trädgården och föredrar att vattna blommor och potatis framför att leka med dockor och Lego.

Det är tyst och stilla.

– Vi ser hur stjärnorna blinkar, och då kan vi höra The Sound of Silence (Ljudet av tystnad), säger familjen.

Jag har själv fått uppleva den svenska sommaren på landet. Det var under förra seklet, på det glada sjuttiotalet. Under min studenttid hade jag sommarjobb i Småland varje år.

Mina svenska vänner bodde i sin sommarstuga och jag fick bo i deras lägenhet i Kalmar där jag jobbade. På söndagarna bjöd de ut mig till sitt idylliska trähus på landet.

Det var helt enkelt fantastiskt.