– Europa får se upp med Warszawa!

WashingtonPostDet har bara gått två veckor sedan den försynta Beata Szydło svors in som Polens premiärminister. Under denna tid har hennes administration till säkerhetschef valt en man som dömts för maktmissbruk och förföljelse av politiska fiender. För att förekomma en fällning i Konstitutionsdomstolen bytte man ut fem domare där. Dessutom har man utnämnt en känd antisemit till försvarsminister.

Så inleder den amerikanska tidningen Washington Post en analys av situationen i Polen, och fortsätter med att den nye kulturministern försökte stoppa en pjäs av Nobelpristagaren Elfriede Jelinek på en statlig teater. En reporter som undrade om en sådan åtgärd var laglig hotades med utrensningar på statlig radio och tv. Och regeringens talesperson anser att Donald Tusk, Polens mest respekterade nu aktive statsman, bör dras inför rätta.

Szydłos mentor, partiledaren Jarosław Kaczyński, använder skickligt lögner för att skapa rädsla mot muslimer skriver tidningen. Han talar om sharialagar i Sverige och att flyktingar kan föra med sig parasiter som är farliga för polackerna. Retorikens effekt blir också ökad antisemitism.

Som förklaring till att PiS vann valet ser Washington Post polackernas förhållande till kommunismen. Att rösta på vänstern var knappast aktuellt när väljarna tröttnade på den center-liberala regeringens politik, i stället vände man sig till extremhögern. Liksom Viktor Orban i Ungern är Kaczyński en produkt av mellankrigstidens populism med dess främlingsfientlighet, antisemitism, högerkatolicism och tendenser till diktatur. En av dess politiska metoder är konspirationsteorin och som exempel pekar tidningen på Smolenskolyckan 201, då Kaczyńskis bror Lech omkom. Haveriutredningen visar på misstag från besättningen, dålig flygledning och dimma. Men Kaczyński och männen kring honom är övertygade om att det var Moskva och den gamle rivalen Tusk som låg bakom. Därför bör Tusk dras inför rätta. Andra exministrar och kända journalister frukar också att de kan drabbas.

Den främste förespråkaren för konspirationsteori förutom Kaczyński är den nye försvarsministern Antoni Macierewicz som för tretton år sedan offentligt sade att man inte kan avfärda Sion Vises protokoll utan vidare.

Skulle Tusk och andra politiska rivaler faktiskt dras inför rätta blir den nye säkerhetschefen Mariusz Kamiński sannolikt en nyckelfigur, skriver Washington Post. Under sin tid som chef använde han Antikorruptionsbyrån för att komma åt PiS politiska fiender. Han dömdes för maktmissbruk till fängelse och tio års förbud mot en offentlig post. Innan han kunde utnämnas måste han alltså benådas – vilket president Duda, en annan av Kaczyńskis förtrogna, ombesörjde. När jurister såg det som ett brott mot konstitutionen bytte PiS raskt ut fem domare i Konstitutionsdomstolen.

Liberala polacker kallar det en smygande statskupp, konstaterar tidningen. Och de som tror att EU alltid kommer att styras av ledare som Angela Merkel och François Hollande ska nog se upp för Warszawa! (Washington Post och wB 29 nov 15)