Europeiska medier om Tusk

Utländska medier uppmärksammar Donald Tusk som ny ordförande i Europeiska rådet. Mest skriver de tyska medierna. Süddeutsche Zeitung kallar honom för en ”kompromissernas man” som kännetecknas av försiktighet.

Europeiska rådets nye ordförande, Donald Tusk. Foto: Wikipedia.

Europeiska rådets nye ordförande, Donald Tusk.
Foto: Wikipedia.

Ansvaret för hela Europa vilar nu på Tusks axlar, understryker tidningen. Ingen annan polack sedan påven Johannes Paulus II har haft ett så stort ansvar. Man pekar emellertid på hans ”östeuropeiska perspektiv”. Den återkommande frågan är om Tusk fortsätter att vara ”de polska intressenas väktare” eller om han kommer att bredda sitt perspektiv med globala problem.

Der Spiegel ser Tusk som en politiker ”av tung kaliber”. Tack vare Tusk kan Polen skryta med en osedvanlig ekonomisk utveckling som placerar landet i den europeiska täten, påpekar tidskriften. Under Tusks regeringstid har Polen blivit en riktig europeisk partner. Polen är inte samma land som under Kaczynskitiden. Polen har slutat att bara tänka på hur man på bästa sätt kan suga pengar av Bryssel, skriver Der Spiegel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung beskriver Tusk som en ”hederlig medlare” som tar hänsyn såväl till enskilda EU-stater som till hela Europa. Tidningen har också kommenterat Tusks tydligt förbättrade språkkunskaper.

Franska Le Monde ser Tusk som en ”karismatisk ledare, en rak person som säger vad han tycker”. Le Monde jämför Tusk med hans företrädare, belgaren Herman Van Rompuy, och jämförelsen utfaller till Tusks fördel.

Europeiska medier påpekar dock att en ordförande från Östeuropa kommer inte att påverka relationerna mellan EU och Ryssland på ett positivt sätt. Man tar upp Tusks försök att övertyga EU om att bli mindre beroende av rysk olja och gas. Även hans uttalande i Financial Times där han sa att EU är nära insikten om att Ryssland mer är ett strategiskt problem än en strategisk partner.

När Tusk i måndags tog över ordförandeskapet i Europeiska rådet sa hans företrädare Heman Van Rompuy att Tusk är en son av det stora polska folket. Han kommer att värna om och vårda vår Europeiska union som en far, sade Van Rompuy.

Dorota Tubielewicz Mattsson