Exminister varnar för Ryssland

Ryssland visar tydligt att det vill återskapa sitt imperium. För att åstadkomma det måste Ryssland skära bort den böld som heter Polen. Det säger Romuald Szeremietiew, f.d parlamentariker och försvarsminister, numera chef för Byrån för försvarsinitiativ. Jag uppmanar därför myndigheterna att bygga upp ett försvarssystem som ska avskräcka Ryssland från att anfalla Polen, sa han.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Szeremietiew ställer sig tvivlande till NATO.

Militära allianser bekräftas dessvärre först när det råder ett verkligt hot, sade han till TVN24. År 1939 var polska makteliter och det polska samhället övertygade om att de hade solida och stora allierade men historien visade hur det hela slutade.

Under onsdagen sammanträdde Nationella säkerhetsrådet där man diskuterade säkerhetsläget i Polen.

Det finns ingen anledning att skapa en atmosfär av omedelbart militärt hot mot Polen. Det är en grov överdrift och bristande ansvarskänsla för hur polacker mår. Att skrämma polacker med krig är helt fel, sa president Bronislaw Komorowski efter sammanträdet som en kommentar till Szeremietiews påståenden.

Jag är medveten om att den pågående presidentvalskampanjen ofta uppmuntrar till radikala och ibland rent av hysteriska påståenden som ett omedelbart krigshot, sade Komorowski. Men Polen är ett relativt tryggt land.

Även försvarsminister Tomasz Siemoniak försöker tona ner Szeremietiews drastiska uttalanden.

Vi lever i ett fritt land och alla har rätt att säga vad de tycker, i synnerhet om de inte innehar viktiga statliga poster, kommenterade han. Men Polen befinner sig liksom hela Nato sedan ett år tillbaka i en helt ny situation. Vi har den största krisen sedan kalla krigets slut och vi ser olika hot och drar lämpliga slutsatser, sa Siemoniak.

Han underströk att det inte finns någon annan lösning på krisen är den fredliga. Diplomatin och dialogen kommer att användas i första hand.

Efter Debaltseves fall på onsdagen är det ukrainarna som ska agera och bedöma situationen, sa försvarsministern. Polen stödjer Ukraina och gör allt för att såväl Nato som EU ska vara aktiva. Polens viktigaste uppgift inom Nato är arbetet för Natos närvaro i öst och möjligheten att reagera på krisen. Jag anser att vi gör allt vi kan.