Facken planerar storprotest

De fackliga ledarna Piotr Duda (Solidarność), Jan Guz (OPZZ), Dariusz Trzcionka (FZZ) sätter press på regeringen. Foto: Stanisław Godula.

De fackliga ledarna Piotr Duda (Solidarność), Jan Guz (OPZZ), Dariusz Trzcionka (FZZ) sätter press på regeringen.
Foto: Stanisław Godula.

De stora fackförbunden Solidaritet, OPZZ (Polska fackföreningsalliansen) och FZZ (Fackföreningsforum) är mycket missnöjda med förhållandena på arbetsmarknaden och planerar nu en rad gemensamma aktioner för att sätta press på regeringen, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Den här regeringen har satt Polen i brand. Vi har tröttnat på pseudosamtal och tillfälliga lösningar, vi vill sitta ner och prata med premiärminister Ewa Kopacz. Det sade Piotr Duda (Solidaritet) på en presskonferens i Warszawa tillsammans med Jan Guz från Fackföreningsalliansen och Dariusz Trzcionka från Fackföreningsforum.

Nu har vi börjat förbereda aktiva protester, bland annat en stor demonstration i Warszawa. I morgon börjar vi ställa i ordning informationsmaterial både till medlemmarna och till samhället. De centrala fackförbunden kommer att samordna våra protester över hela landet, sade Duda. Statsministern vill inte prata med oss – ja, då säger vi kort och gott: Nu är det roliga över!

Facken vill ha bort de så kallade skräpkontrakten och frysningen av lönerna, de vill diskutera minimilöner även för timanställda och arbetstider. Inte minst kräver man att pensionsåldern ska återgå till tidigare nivåer.

Ett effektivt program för bekämpning av fattigdom och social utslagning måste utvecklas, sade de tre fackförbundsledarna.

Vi kan inte vänta längre, sade Jan Guz, tillsammans kan vi övervinna regeringens motstånd.

Situationen i vården är svår, och sjuksköterskorna är redo att strejka, sade Dariusz Trzcionka. Vi måste starta en verklig dialog, vi måste prata om de unga människor som är anställda på skräpkontrakt, vi vill inte att de ska lämna landet för att få bättre arbetsvillkor.

Ingen ville dock ange datum för den planerade demonstrationen i Warszawa. (wyborcza.biz 5 feb 15)