Falenta var trippelagent

Affärsmannen Marek Falenta, den huvudmisstänkte i avlyssningsskandalen som exploderade förra sommaren, var agent för Säpo (ABW), Antikorruptionsbyrån CBA) och polisens CBS (Centrala spaningsbyrån) – och ingen av de tre organisationerna visste om hans anknytning till de två andra. Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

När Falenta den 25 juni 2014 anhölls av Säpo ringde han sin kontakt vid Säpo i Wroclaw för att få hjälp och då visade det sig att Falenta – samtidigt som han organiserade avlyssning av prominenta politiker på Warszawas finare restauranger – sågs som en trovärdig informatör och agent för Säpo i Wroclaw.

Säpo får kritik för att ha dålig koll på sina informatörer och flera ledande personer i Wroclaw får sparken. De uppgifter Falenta lämnade om personer i och kring regeringen kom alla från de illegala avlyssningarna.

Den andra organisationen inom säkerhetstjänsten som Falenta lämnade upplysningar till var Antikorruptionsbyrån, skriver tidningen. Där han man emellertid varit mer förtegen om sina kontakter med Falenta för åklagaren. Antikorruptionsbyrån har försäkrat att man inte visste om de illegala avlyssningarna. Men i mars 2015 överlämnade byrån dittills okända inspelningar till åklagarmyndigheten. Chefen för CBA, Pawel Wojtunik vägrar än idag att avslöja hur han kommit över dem.

Minst vet man om Falentas kontakter med CBS, polisens centrala spaningsbyrå. När Falentas kontaktperson där gick i pension fick han jobb som privatdetektiv hos sin förre informatör. Idag står han anklagad för illegala avlyssningar av affärsmän som konkurrerade med Falenta inom kolimporten från Ryssland och för att ha försett Falenta med känslig information, skriver Gazeta Wyborcza

Summa summarum: alla de tre organisationerna trodde att de hade en pålitlig agent medan Falenta trodde att han utnyttja säkerhetstjänsten för att ta kål på sina affärskonkurrenter. Falenta var trippelagent som gjort narr av den polska säkerhetstjänsten och använt den som ett paraply för att organisera och genomföra avlyssningar på flera av Warszawas restauranger.

Det är också Falenta som är den viktigaste anledningen till att Jacek Cichocki som i premiärministerns kansli tidigare hade ansvaret för säkerhetstjänsterna i landet fick avgå.

Inte nog med det. Radio ZET avslöjade på onsdagen att strax innan innehållet i de avlyssnade politikersamtalen offentliggjordes hade Falenta kontakt med politikern Martin Brozek, som tillhör oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) och är före detta biträdande chef för Antikorruptionsbyrån. Därmed är det mer än troligt att PiS hade ett finger med i spelet – åtminstone för att vinna politiska poäng och kompromettera regeringen.

Falenta är bara en simpel fixare och manipulatör som vet hur han ska utnyttja systemets svaga länkar. Det vimlar av sådana människor, även om han visat sig vara en fixare av stora mått. Dess värre.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Men det här visar tydligt att det är illa ställt med kontrollen och koordinationen av de olika säkerhetstjänsterna. Samarbetet och informationsflödet mellan Säpo, Antikorruptionsbyrån och Centrala Spaningsbyrån fungerar uppenbarligen mycket dåligt. Därför är det inte konstigt att Polen nu skakas av diskussioner och upprördhet över att en person som Falenta kunnat lura säkerhetstjänsterna och dessutom möblera om hela den politiska scenen.

Många kallar det ett ondskefullt mästerverk av Falenta. Själv är jag mest förvånad över den polska statens indolens.