Feministen versus biskopen

Idag inleds i staden Przemysl i sydöstra Polen en rättegång mot ärkebiskopen Jozef Michalik. Han har stämts av feministen Małgorzata Marenin, som anmälde honom efter en predikan i katedralen i Wrocław för ett och ett halvt år sedan. Ärkebiskopen talade då om flera fall av pedofili bland prästerskapet som förfärat polackerna.

Orsakerna till dessa övergrepp finner man i pornografin, brist på kärlek hos föräldrar som skiljer sig samt i spridningen av den nya genusideologin, hävdade Michalik.

Ansvaret lade han på aggressiva polska feminister som enligt hans uppfattning bekämpar den traditionella familjemodellen och äktenskaplig trohet.

De kämpar för att det inte är barnen som ska känna skuld, predikade han, och det var inte första gången ärkebiskopen luftade sina åsikter om pedofili.

Det händer ofta att detta olämpliga beteende frigörs då barnet söker efter kärlek. Det tyr sig till en och trånar. Det leder till att barnet självt går vilse och dessutom drar in den andre (prästen) i förtappelsen, har han tidigare sagt.

Ärkebiskopen har alltså vid flera tillfällen försökt skuldbelägga barnen för prästernas pedofili. Många reagerade mot det.

Małgorzata Marenin, feminist och före detta politiker inom Twoj Ruch (Din Rörelse), kände sig djupt kränkt av dessa yttranden. Hon stämde Michalik för förtal.

Jag är feminist och ensamstående mor och efter ärkebiskopens ord kände det som om någon knivhuggit mig i ryggen, sade hon i rätten.

Michalik bemöter anklagelserna i tidningen Rzeczpospolita.

Jag hyser inget tvivel om att det handlar om att skrämma kyrkans män så att de inte uttalar sig om saker som är obekväma, säger han. Jag skulle säga samma sak idag.

Kyrkan konstaterar i ett uttalande att Michalik hade ”all rätt att kritiskt förhålla sig till omoraliska trender inom vår civilisation”. De troende uppmanas att be om styrka för ”såväl våra själavårdare som för kyrkans förföljare”.

Dorota Tubielewicz Mattsson