Finansministern: Lagen är inte viktigast

Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Foto: wikipedia.Det finns viktigare saker än lagen, och staten har rätt att ignorera den för medborgarnas bästa. Människornas liv och säkerhet är viktigast!

Det sade finansminister Mateusz Morawiecki nyligen till den tyska tv-kanalen Deutsche Welle.

Vanligtvis säger man att ingenting och ingen står över lagen, svarade den tyska reportern Tim Sebastian. Även om man har en så lättvindig syn på lagen, så är folkets bästa helt beroende av hur man tolkar lagen.

I Hitlers Tyskland var man mycket noga med att följa lagen, vilket inte förhindrade att fruktansvärda brott begicks, påpekade Morawiecki.

Men Polen påminner på intet sätt om Nazityskland och är ett demokratiskt land, kontrade Sebastian – men Morawiecki, som också är vice PM, lät sig inte övertygas.

I efterhand försöker Morawiecki och den PiS-vänliga pressen nu hävda att ministern i själva verket menade något helt annat. Sebastian beskrivs som en ”aggressiv, tysk journalist” och Morawiecki ville egentligen protestera mot ”den reflektionslösa juridiska attityden, den så kallade juridiska positivismen som ju kan ha drastiska effekter”.

I ett brev till tv-stationen Polsat News skriver Morawiecki att man även kan hänvisa till ”apartheidsystemet, rassegregationen i USA eller Tyskland som berövade personer med judisk härkomst deras tyska medborgarskap. Allt detta gjorde man i överensstämmelse med lagen”. Ansvarsfulla politiker och regeringsmedlemmar ska, menar Morawiecki, stifta en lag som framför allt är rättvis och rationell.

Trots (bort)förklaringarna kan man konstatera att en av de viktigaste personerna i Polen, som av PiS utmålats som den store förnyaren och visionären, inte klarade av när en västerländsk journalist ställde honom mot väggen. Då visade det sig att Morawiecki bara har plattityder att komma med. De kanske går hem hos de trogna PiS-väljarna men knappast någon annanstans.

Argumenten att allt som hänt de senaste 25 åren efter 1989 bara är en ”djupfryst postkommunism” samt att alla som kritiserar den nuvarande regeringen försvarar det ”gamla etablissemanget” kan knappast övertyga normala journalister, politiker och observatörer.

Det framstår allt tydligare att Polen och resten av Europa har olika syn på yttrandefrihet, politikers ställning och på lag och rättvisa. För Morawiecki är lagen mindre viktig än rättvisan. Och vad som är rättvisa bestämmer partiet Lag och Rättvisa (PiS).

Den uppfattningen försöker PiS sedan drygt ett år införa i Polen. Redan före valsegern i oktober 2015 sa Mateusz Morawieckis far, även han politiker, att ”lagen inte är helig” och att ”över lagen står nationens bästa”. Mateusz Morawiecki är sin fars son och försvarar detta tankesätt med exempel från Nazityskland. Problemet är bara att Morawiecki tydligen inte inser att Nazityskland visserligen hade sina domstolar, sitt parlament och sin administration men var en totalitär stat som kunde upprätthållas tack vare trogna och lojala funktionärer, propagandister och en välutvecklad förtrycksapparat. Då blev rättssystemet och lagen ovidkommande.

Är det inte något som håller på att hända i Polen idag?

Dorota Tubielewicz Mattsson