Flygvapenchefen: Landa till vilket pris som helst

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen.

Flygvapenchefen uppehöll sig i cockpit ända till kraschen, det dracks alkohol redan på morgonen och piloterna utsattes för påtryckningar om att landa till varje pris.

Det framgår av nya undersökningar av de svarta lådorna från president Lech Kaczynskis plan, som kraschade den 10 april 2010, rapporterar Radio RMF FM.

Dåvarande presidenten Lech Kaczynski och nittiofem andra omkom i Smolenskkraschen 2010. Foto: wikipedia.

Dåvarande presidenten Lech Kaczynski och nittiofem andra omkom i Smolenskkraschen 2010.
Foto: wikipedia.

Idag, fem år efteråt, har sakkunniga lyckats tolka ytterligare 30 % av samtalen i cockpit strax före katastrofen. Det framgår att en passagerare, som i samtalen beskrivs som flygvapenchefen general Andrzej Blasik, gått in i cockpit, instruerat och gett order till piloterna.

Vi måste fortsätta försöka landa tills det funkar, annars får vi det hett om öronen, hörs det på banden. Och när piloterna blev oroliga över automatlarmet, som talade om att planet höll på att förlora höjd, sade Blasik:

Jodå, du kan visst landa!

Piloterna tvingades alltså arbeta med sin högste chef flåsande dem i nacken.

Enligt de inspelade samtalen var piloterna väl medvetna om faran och pratade om att försöka gå ner någon annanstans, i Minsk eller Vitebsk.

Under de sista 20 minuterna kom ytterligare flera personer in i cockpit, som fick veta att det var omöjligt att landa i Smolensk.

Då har vi ett problem, vi måste försöka tills det funkar, sade en hög UD-tjänsteman, Mariusz Kazana.

Stämningen bland de nytillkomna i cockpiten blev mycket avslappad – oprofessionell, uppger Radio RMF. Någon försökte få tyst på dem, först tyst och artigt, till slut bestämt och vulgärt.

Inspelningarna från svarta lådan tyder också på att det dracks alkohol. Det gäller framför allt besökarna.

Den 10 april 2010 klockan 8.41.06 störtade presidentplanet, alla nittiosex ombord omkom, bland dem president Kaczynski och hans hustru Maria.

De här inspelningarna kommer att skaka om hela Smolenskaffären, hävdar Radio RMF FM. Det är samma inspelningar som tidigare, men vid överkopiering av svarta lådans innehåll användes då fel typ av band, och det inspelade talet blev svårt att tyda. Med bättre band har man alltså kunnat tolka 30 % mer av samtalen i cockpit.

Det är upprörande att man fem år efter katastrofen upprepar den ryska haverikommissionens påståenden, säger Marcin Mastalerek, talesperson för oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa).

PiS har hela tiden hävdat att olyckan i själva verket var ett mord på dåvarande presidenten Kaczynski, en av partiets grundare.

Här finns knappast några hårda fakta alls, säger Mastalerek. Man lyssnar från kopior och originalet ligger förmodligen inlåst någonstans i Moskva. Det är inte heller någon slump att man några dagar före 5-årsdagen av Smolenskkatastrofen gör en kontrollerad läcka till medierna.

Frågor om varför uppgifterna kommer fram just nu är i allra högsta grad befogade. I synnerhet som Militära åklagarmyndigheten på en presskonferens för två veckor sedan lade fram sin slutrapport och ville åtala två ryska flygledare. Då nämndes de nya undersökningarna av banden inte med ett ord.

De nya uppgifterna visar också att den så kallade Anodina-rapporten stort sett var korrekt. När den ryska haverikommissionen fastslog att general Blasik var med i cockpit och utövade påtryckningar på piloterna och att det hittades spår av alkohol i hans blod, tolkades det av PiS som en kupp mot den polska staten och ett angrepp på de polska piloternas heder.

Även den polska rapport, som gjordes under ledning av förre inrikesministern Jerzy Miller, förteg vilken enorm press piloterna utsattes för. Därför försöker Miller idag tona ner påtryckningsmotivet och kallar det ”indirekt påverkan”.

Smolenskkatastrofen har splittrat det polska folket, skapat och livnärt en enorm politisk och ideologisk konflikt och utgjort politiskt bränsle i fem år. De nya avslöjandena kommer säkerligen att påverka presidentvalet i maj – även om president Bronislaw Komorowski nu uppmanar alla att inte låta dem bli slagträ i valkampanjen.

Diskussionens vågor kommer nu återigen att gå höga.

Dorota Tubielewicz Mattsson