Förbudsprotester i många former

Agata Kornhauser-Duda. Foto: Michael Józefaciuk, wikipedia.

Agata Kornhauser-Duda.
Foto: Michael Józefaciuk, wikipedia.

I tusen polska kvinnors namn ber vi dig om hjälp att förhindra ännu en konflikt i samhället och därigenom stoppa åtgärder som kan innebära skada och lidande för många av oss. Det skriver kvinnliga parlamentariker från oppositionspartiet Moderna (Nowoczesna) i ett brev till Agata Kornhauser-Duda, president Dudas fru med den officiella titeln Landets första dam.

Vi, kvinnliga ledamöter i Moderna, är övertygade om att du förstår de dramatiska konsekvenserna av vad en sådan lag skulle betyda för många kvinnor. Vi kan alla hamna i den situationen att vi tvingas ha ett gravt handikappat barn eller ett barn som är avlat under en våldtäkt, skriver parlamentarikerna. En radikal skärpning av abortlagen skulle inte minska antalet aborter, i stället skulle det öka antalet farliga aborter.

De påminner också om att den framlidne presidenten Lech Kaczyński och hans hustru Maria båda motsatte sig en skärpning av lagen 2007.

Den nuvarande lagen, som är från 1993, tillåter abort under den första 25 veckorna om moderns liv eller hälsa är i fara, om fostret är gravt missbildat eller om graviditeten blivit till vid en våldtäkt. Men den religiösa stiftelsen Pro har till parlamentet lämnat in ett medborgarförslag om totalförbud. De samlar nu in namnunderskrifter från personer som stöder förslaget – om de får ihop 100 000 tar parlamentet upp frågan till behandling. I parlamentet har det religiösa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) majoritet, och såväl premiärminister Beata Szydło som partiordföranden Jarosław Kaczyński är positiva till totalabort. Högskoleminister Jarosław Gowin sade på tisdagen att han fruktar upplopp om lagen blir verklighet.

Våldtagna kvinnor bör inte tvingas att föda, likaså måste moderns liv gå före barnet, sade han. Däremot bör man inte abortera foster som till exempel verkar ha Downs syndrom.

Andra konservativa parlamentariker har svarat att våldtäkt inte är någon anledning till abort.

Ovanpå detta har premiärminister Szydło sagt sig vara förvånad över debattens intensitet – det är ju inte partiet som kommit med förslaget.

Katolska kyrkan är kraftfull motståndare till abort överhuvudtaget, för tio år sedan arbetade biskoparna för att ett totalförbud mot abort skulle tas in i grundlagen. När prästerna i helgen uppmanade landets parlamentariker att anta det medborgarförslag som nu är på gång reste sig många kvinnor upp och lämnade kyrkan.

På söndagen demonstrerade tusentals polacker i flera städer mot ett totalt förbud mot abort. För att understryka rätten till sin egen kropp drar kvinnorna nu också igång en medborgarrörelse – de skickar rapporter om sin menstruationscykel till regeringschefen.

Regeringen vill kontrollera våra livmödrar, våra ägg och våra graviditeter, men det kan ju vara lite knepigt, skriver kvinnorna på Facebook. Vi ska gärna hjälpa till.

Efter en rad kontaktuppgifter till Szydło, Kaczyński, PiS, kyrkan, osv, rekommenderas kvinnor att skicka så detaljerade rapporter som möjligt. Några har redan startat:

Idag kände jag ett stick i min vänstra äggstock, jag tror att det är ägglossning;
Jag tror att jag kommer att få mens på tisdag, brösten spränger, benen och magen har svullnat upp. Jag har redan ätit allt mitt påskgodis och hälften av makens;
Kära premiärminister, jag vill informera om att min menscykel är stabil, löper över 31 dagar, de första dagarna brukar jag ha ont och försöker ha en varmvattenflaska på magen, då går det bättre. Jag brukar vara fertil i 5-6 dagar men ska resa bort i en vecka och kommer inte att träffa min man under ägglossningsperioden. (Polskie Radio, TVP, TVN med flera polska medier samt wB 4/5 april 16)

Facebooksidan Trudny okres dla rządy >>