Försvarsministerns ”hemliga” samtal

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom. Foto: wikipedia.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

Det finns en hemlig videoinspelning från den 10 april 2010 i Smolensk, där den ryske presidenten Vladimir Putin och dåvarande premiärminister Donald Tusk talade om flygolyckan då president Lech Kaczyńskis plan störtade och alla 96 ombord omkom. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på tisdagen till den ultrakonservativa tidningen Gazeta Polska.

Putin redogör för hur olyckan gick till, och det är inte den version som senare officiella utredningar lade fram, sade Macierewicz. Tusk har inte behagat informera någon om samtalet med Putin och Sergei Sjojgu, på den tiden katastrofberedskapsminister. En person med kunskap om de svarta lådorna beskrev i detalj vad som hade hänt. Där fanns inte ett ord om några björkar eller om att planet vändes på sidan. Däremot sades det att det hade varit hemskt om planet flugit lite lägre, för då hade det kunnat förinta en fabrik i närheten.

Det finns inget protokoll från mötet, och vi vet att Tusk personligen godkände Jerzy Miller som ordförande i den polska haveriutredningen, som rapporterade något helt annat än det som sägs på den hemliga inspelningen. Allmänheten kommer inom kort att få ta del av Putins rapportering till Tusk om orsakerna till Smolenskkatastrofen, säger försvarsministern. Tusk har en del åtal att vänta, både i det här sammanhanget och andra. Det verkar som om man medvetet beslutat sig för att vilseleda allmänheten.

Det här kan ju låta graverande, men redan dagen därpå hade andra polska medier tagit reda på att det ”hemliga” samtalet mellan Putin och Tusk legat ute på Youtube i sex år. För den som lyssnar står det klart att Tusk inte var ensam med Putin, Sjojgu och några andra ryssar utan hade med sig Polens ambassadör i Ryssland Jerzy Bahr, försvarsminister Bogdan Klick och vice premiärminister Waldemar Pawlak.

Macierewicz och Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har i flera år varit övertygade om att presidentens plan egentligen sprängdes i luften på initiativ av Moskva, och att Donald Tusk hjälpte till att sopa undan spåren. När PiS kom till makten efter valet i oktober 2015 öppnades den statliga haveriundersökningen upp igen med nya experter som ska hjälpa till att bevisa Tusks skuld. Ett parallellt spår är anklagelserna mot personer i den dåvarande administrationen, som skulle ha misskött förberedelserna inför president Kaczyńskis resa, vilket skulle ha varit orsaken till att planet störtade för egen maskin. (Gazeta Polska, TVP, wPolityce och wB 18-19 okt 16)