Förträfflig pocket för Ukrainalystna

Kjell Albin Abrahamson.

Kjell Albin Abrahamson
Ukraina
öster om väst, väster om öst
Silc förlag 2011

I sommar reser många svenskar till Ukraina för att titta på EM i fotboll. Då ska ni passa på att ta med Kjell Albin Abrahamsons förträffliga lilla pocketbok Ukraina, öster om väst, väster om öst som reslektyr. Det gäller förstås också andra reslystna.

Det vi i Sverige normalt inte känner till om Kiev och landet runtomkring skulle kunna fylla uppslagsverk. Kjell Albin Abrahamson har kokat ner dagens och gårdagens Ukraina till ett lättläst och intressant resereportage.

På sitt engagerade sätt besvarar han de frågor som i alla fall jag har ställt mig under de senaste åren. Samt en hel del andra. Som att Marika Stiernstedts polska moster var tsarens spion och hade både Pusjkin och Mickiewicz som älskare. Eller vilken berömd ekonom som ville bli Wiens störste älskare.

Väsentligare är naturligtvis att man får en uppfattning om hur landet Ukraina plågats under olika makthavare. Tsaren var här, Stalin var här och Hitler var här. Svältkampanjer, massmord.

Efter Sovjetunionens fall kom så småningom den orangea revolutionen igång. Vinnarna minns vi: den förgiftade presidenten Viktor Jusjtjenko och premiärministern Julia Tymosjenko med Gretchenflätorna. I valet 2010 vann Moskvavänlige Viktor Janukovitj, och Tymosjenko ställdes inför domstol. Hon fick sju års fängelse för maktmissbruk sedan hon skrivit på ett kontrakt om gasleveranser från Ryssland. EU anser att domen är politisk och bland andra utrikesministrarna Carl Bildt (Sverige) och Radoslaw Sikorski (Polen) försöker få henne fri igen.

Detta land var länge en del av det polska samväldet – och här finns också ett litet kapitel om den svenska närvaron i Ukraina, och Ukrainas närvaro i Kristianstad.

Gunilla Lindberg