Förvirring kring terrordådet i Tunisien

Det rådet förvirring i mediernas rapportering från onsdagens terrorattentat i Tunisien. Olika medier uppger olika antal offer, politiker uttalar sig ansvarslöst, tidningen Rzeczpospolita skriver att terrorn har nått Polen och rädslan eskalerar.

Parlamentets talesman Radosław Sikorski sade på onsdagskvällen i tv att så många som sju polacker kunde ha dödats i attentatet. Det är det största antal polacker som dödats av terrorister sedan 11 september 2001. Han talade också om att utlysa landssorg och hänvisade till inofficiella källor inom utrikesdepartementet.

Men på torsdagsmorgonen förnekade utrikesminister Grzegorz Schetyna att departementet skulle ha lämnat sådana uppgifter.

Jag är skakad över Sikorskis uttalande, sade Schetyna. Två polacker har dödats i attentatet. I sådana här sammanhang bör all information vara officiell och bekräftad. Det är så en effektiv stat fungerar.

Schetyna framhöll att samtliga inblandade statliga institutioner arbetat mycket snabbt och effektivt; och UD har skickat ner ett plan med hjälp till de drabbade, vi har samlat information i Tunisien och fortlöpande gått ut med aktuell information.

Under natten diskuterades om man skulle utlysa landssorg eller inte efter Sikorskis uttalande. President Bronisław Komorowski avgjorde att det inte blir någon landssorg så länge antalet dödade inte är slutgiltigt fastställt.

Man ska alltid vara mycket försiktig när man talar om antalet offer, konstaterade Komorowski också. Man måste betänka att anhöriga till alla som var med om attentatet lyssnar.

Tunisiska myndigheter har lite problem med att räkna och identifiera alla offer, sade presidenten och polska ambassaden kan hjälpa till vid identifieringen.

På torsdagen bekräftade UD att två polacker dödats, två fortfarande saknas och nio sårats.

Det var med stor lättnad jag mottog informationen att gårdagens information inte bekräftats, sade Sikorski på torsdagsmorgonen.

Imorgon håller parlamentet en tyst minut för att hedra offren.

Dorota Tubielewicz Mattsson