Gazeta Wyborcza tar tempen på Sverige i coronatider

Skärmdump från Gazeta Wyborcza.

Sveriges hållning i coronapandemin har väckt uppseende över hela världen – inget masktvång och ingen lockdown. Hur har svenskarna det egentligen – är de lyckliga i sina röda hus med vita knutar, frågade man sig. I början av hösten skickade  Gazeta Wyborczas redaktion ut en reporter för att ta reda på detta. 
Det rapporterar Sigge Fedyk, vår korrespondent i Wrocław.

Att Sverige går mot strömmen har visat sig under pandemin. Landet har varken infört lockdown eller tvingat medborgarna att bära ansiktsmasker. Svenskarna tillbringar sin fritid på krogen med en öl eller kaffe, konstaterar reportern, Joanna Strzałko.

Hon börjar i söder på färjan mellan Trelleborg och Travemünde. Där träffar hon en man som ogillar den svenska alkoholpolitiken och därför vill flytta till Mallorca. En pensionär säljer hemlagad sylt på torget – han håller igång för att slippa komma på äldreboende som sin far.

En kvinna på landsbygden är missnöjd med brottsligheten.

– Förr behövde vi aldrig låsa våra hus, säger hon. Men idag måste vi grannar gå ihop och försvara våra gårdar mot organiserade ligor som far runt och gör inbrott. Det är inte politiskt korrekt att säga att det är invandrarna som ligger bakom. 

– De allra flesta invandrare arbetar och betalar skatt, och ligorna som reser runt och begår brott kommer från Östeuropa, säger en annan kvinna. Sverige är världens bästa land att leva i, och vi är stolta över det. Vi klarar covid-19 och klimatförändringarna. Som tur är har vi Greta Thunberg, menar hon.

I samtal med en präst tar Strzałko upp HBTQ-frågan.

– Förr var homosexualitet förbjudet, men den lagen togs bort på 1970-talet, säger prästen. Idag kan vi viga två män eller två kvinnor till äkta par, och vår biskop i Stockholm är lesbisk. 

Han tror att katolska kyrkan förr eller senare måste acceptera homosexuella par.

 – I Polen finns det ju många sådana bland präster och nunnor. 

Efter ett besök bland raggare i Dalarna – de är nöjda bara de får meka med sina gamla bilar och lyssna på amerikansk country – når Strzałko så småningom polcirkeln. Där träffar hon 8-barnsmamman Gunvor, som är en hängiven beundrare av den svenska statsepidemiologen Andres Tegnell och är klädd i en T-shirt med hans bild på. 

– Jag följer hans råd, säger Gunvor, jag försöker isolera mig och hålla avståndet när jag träffar andra människor. Matbutiken levererar mat till mig. Här uppe älskar vi naturen och vår ensamhet, vi känner oss lyckliga här. För mig räcker det om jag träffar mina vänner en gång om året. 

Så – ja, svenskarna är lyckliga och trivs väldigt bra i sitt land, konstaterar Strzałko. 

Och det är ju tur det. 

Sigge Fedyk
Wrocław