”Generalernas sammansvärjning”

Avlyssningshärvan från i somras fortsätter.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

En hemlig grupp inom inrikesdepartementet skulle undersöka om det var generaler och chefer för säkerhetsstyrkorna som låg bakom den illegala avlyssningen av politiker och höga tjänstemän på Warszawas innekrogar. Det avslöjar tidningen Gazeta Wyborcza.

När avlyssningsskandalen briserade i somras gav dåvarande premiärministern Donald Tusk i uppdrag åt dåvarande inrikesministern Bartlomiej Sienkiewicz att reda ut härvan.

Sienkieiwcz misstänkte en sammansvärjning. Han tillsatte en hemlig grupp på departementet som skulle kontrollera om det bakom avlyssningen stod ett antal generaler och före detta chefer för tre säkerhetstjänster samt chefen för CBA (Antikorruptionsbyrån). Sienkiewicz ska personligen ha övervakat gruppens arbete.

Varför en hemlig grupp? När tidskriften Wprost i juni 2014 avslöjade att ministrar, affärsmän och höga tjänstemän avlyssnades illegalt blev Sienkiewicz en av huvudpersonerna. Utredning inleddes.

Vid sidan av den officiella undersökningen som polisen och åklagarmyndigheten drev, fanns det en ”generalernas sammansvärjning” som också skulle utredas. Sienkiewicz hade börjat misstänka att vissa av hans medarbetare bedrev ett dubbelspel – det var generaler som fick avgå när inrikesministern ville befolka säkerhetsstyrkorna med sitt eget folk. Sienkiewicz var alltså inte omtyckt av sina medarbetare.

Uppgifterna har dementerats ivrigt av såväl inrikesdepartementet som säkerhetstjänsterna.

Antydningar om att jag skulle ha gett mitt medgivande eller deltagit i illegala handlingar är osanna och missledande för den allmänna opinionen, säger Sienkiewicz. Jag försäkrar att jag aldrig försökt leda undersökningen av avlyssningshärvan i någon specifik riktning.

Men efter dessa avslöjanden kontaktades tidningen av informatörer med nya bevis. Samtal med sex högt uppsatta säkerhetsofficerare visar att ett tiotal personer blivit avlyssnade. Avsikten var att kartlägga deras inbördes kontakter samt relationer med politiker och journalister.

Jag har aldrig beordrat några operativa handlingar gentemot enskilda chefer för styrkor som var underordnade mig, försäkrar ministern. Jag varken visste om det eller hade någon avsikt att göra det. Jag vet ingenting om någon hemlig grupp och ser alla spekulationer kring det som förtal.

De avlyssnade känner sig besvikna och svikna. En av dem påminner om att förre chefen för CBA, PiS-parlamentarikern Mariusz Kaminski, åtalades för illegal avlyssning och vilseledande av domstol och åklagarmyndighet. Det visade sig att detta kunde hända även nu när PiS inte längre är vid makten, säger han. Ett brottsligt agerande som man trodde kunde hände enbart under PiS styre är inte förbehållet Kaczynskis parti!

Åklagarmyndigheten undersöker samtliga anmälningar från polisen och säkerhetsstyrkorna gällande avlyssning av telefoner, sade riksåklagaren Andrzej Seremet till TVN24.

CBA har nu också överlämnat ytterligare elva band med illegala inspelningar till åklagaren. Som man hittade av en slump.

Läs mer om avlyssningsskandalen >>