Gnissel i samarbetet mellan presidenten och regeringen

Det är ingen hemlighet att samarbetet mellan den nye presidenten Andrzej Duda och regeringen Kopacz är dåligt, för att inte säga obefintligt.

Duda tillhör det stora oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) och Kopacz regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) – de har länge tävlat om regeringsmakten och tonläget i debatterna är högt.

Duda svors in den 6 augusti och premiärminister Ewa Kopacz har flera gånger påpekat att han borde ta sig tid för ett möte med regeringen. Avsikten är ju att de ska styra landet gemensamt – även om regeringen har större ansvar än presidenten.

Nyligen framhöll hon också att presidenten borde sammankalla Nationella Säkerhetsrådet och regeringen – särskilt med tanke på situationen i Ukraina och Dudas upprepade uttalande om att Polen bör vara med i fredsförhandlingarna.

Kopacz driver ju valkampanj, sade Duda till TVP. Jag sköter Polens affärer.

Och det är nog sant att Kopacz är mitt inne i valrörelsen – den 25 oktober är det parlamentsval och PO har under våren och sommaren blivit ordentligt omsprunget av PiS.

Relationerna mellan presidenten och regeringen är dock ingenting som bekymrar Duda – han arbetar för att PiS ska ta över makten efter valet. Den nuvarande situationen där presidenten och regeringen tillhör rivaliserande partier är inte optimal.

Jag sammankallar Nationella Säkerhetsrådet när jag som president finner det lämpligt, sade Duda. Jag väntar på information från regeringen om vad som händer i Ukraina innan jag fattar några beslut.

Dessutom har jag träffat två ministrar och har ett bra samarbete med dem, sade presidenten.

De två han syftade på var försvarsminister Tomasz Siemoniak och utrikesminister Grzegorz Schetyna.

Siemoniak och Duda deltog båda i ett besök hos Natos multinationella styrkor i Szczecin för ett par veckor sedan. Då framhöll Duda att Nato behandlade Polen som en buffertzon. Dagen därpå konstaterade försvarsministern att han inte hade samma åsikt som den nye presidenten. Även hans uttalande spred sig över världen. Någon dag senare hade Duda ett möte med Siemoniak, och vad som avhandlades skulle inte offentliggöras sade försvarsministern.

Även i förhållandet till utrikesministern kan man ana spänningar. Duda anser att Polen borde vara med i förhandlingarna om konflikten i Ukraina, vilket omedelbart avvisades av den ukrainske presidenten Petro Porosjenko. Schetyna tog tillfället i akt att banna sin president för ett olyckligt uttalande vid en olämplig tidpunkt.

Jag är öppen för samarbete med regeringen, sade Duda. (Polskie Radio, TVP info och wB 29 aug 15)