Gowin: Abortförbud kan innebära uppror

Klädgalgar fick symbolisera vad som väntar gravida kvinnor som vill avbryta en oönskad abort. Demonstration i Warszawa på söndagen. Foto: Partiet Tillsammans Facebooksida.

Från söndagens protester mot skärpning av abortlagen. Klädgalgar fick symbolisera vad som väntar gravida kvinnor som vill avbryta en oönskad abort.
Foto: Partiet Tillsammans Facebooksida.

Ett totalförbud mot abort skulle kunna leda till uppror. Det sade Jarosław Gowin, vice premiärminister och högskoleminister, till statliga TVP på söndagskvällen efter de omfattande demonstrationerna mot ett totalförbud i en lång rad polska städer.

Jag är själv emot abort, sade Gowin, men ett totalt förbud skulle kunna leda till upplopp och inom några år till fullständigt fri abort. Eventuellande ändringar i den nuvarande lagen måste föregås av en mycket mogen och lugn diskussion.

Tidigare i veckan har premiärminister Beata Szydło sagt sig vara positiv till ett totalförbud, liksom också Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Katolska kyrkan har gjort en framstöt om att abort bör förbjudas helt med hänvisning till att det i år är 1050 år sedan Polen officiellt gick över till kristendomen. Samtidigt har den religiösa stiftelsen Pro i år som så många andra år, skickat in ett medborgarförslag till parlamentet om fullständigt förbud mot abort. När de fått ihop minst 100 000 namnunderskrifter från personer som stöder deras krav kommer parlamentet att ta upp frågan till behandling. Så har det varit förr om åren också, men till skillnad från då har det varmt religiösa Lag och Rättvisa nu majoritet i parlamentet.

Enligt dagens abortlag finns det tre skäl att få abort i Polen: om moderns liv eller hälsa är i fara, om fostret är allvarligt missbildat eller om graviditeten kommit till under ett brott, d.v.s. incest eller våldtäkt. Men det gäller också att hitta en läkare som är beredd att utföra ingreppet – vårdpersonal har rätt att vägra vissa arbetsuppgifter med hänvisning till sitt samvete.

De skälen ska alltså inte gälla efter en lagskärpning. Motståndarna till totalförbud befarar att antalet illegala aborter, som idag anses uppgå till flera hundra tusen om året, kommer att bli ännu fler. Totalförbud med fängelsestraff innebär också att desperata kvinnor kommer att försöka göra abort på egen hand, med olika skadeverkningar som följd. (Polskie Radio och wB 4 april 16)