Gunther Grass är död

Günther Grass – tysk författare med starka band till Polen. Foto: wikipedia.

Günther Grass – tysk författare med starka band till Polen.
Foto: wikipedia.

Författaren och Nobelpristagaren Günther Grass har avlidit 87 år gammal.

Grass var en tysk författare men med starka band till Polen. Född 1927 i Gdańsk (då den fria staden Danzig) i en tysk-kasjubisk familj såg han sig själv som gdańszczanin (Gdańskättling). Tillfrågad om sin nationella tillhörighet brukade han säga att han var kasjub. I hela sitt liv skrev han om denna stad, vackert och ärligt. I hela sitt liv såg han den som tyskars och polackers hemstad.

Günther Grass debuterade år 1956 och tillhörde den legendariska litterära gruppen 47 som samlade kring sig de mest framstående tyska efterkrigsförfattarna. Hans litterära talang exploderade några år senare i den än idag mest kända romanen Blecktrumman. Den var första delen i den så kallade Gdańsktrilogin (Blecktrumman, Katt och råtta, Hundår), där han på ett groteskt sätt skildrade den tyska historien och i synnerhet den ödeläggelse som nazismen orsakade i tyskarnas psyke.

Grass var en stor vän av den polska kulturen, litteraturen och demokratin. Flera gånger försvarade han de mänskliga rättigheterna i Polen, han stödde också oppositionen under 1980-talet. Han var lycklig när romanen Blecktrumman, som stoppats av den kommunistiska censuren, gavs ut på ett underjordiskt förlag.

Günther Grass blev staden Gdańsks hedersmedborgare år 1993. Så sent som i höstas avtäcktes den skulptur av honom, som nu pryder en av gatorna i centrala staden.

Idag uppfylls min dröm, eftersom mina böcker ges ut på polska, de är lästa och publicerade i Gdańsk och min grafik hänger på ett galleri i Gdańsk, sade han då.

1999 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Grass var politiskt engagerad. Han hatade nationalismer av alla de slag – den tyska såväl som den polska. I en av sina böcker berättade han för tyskar och polacker att deportationer efter andra världskriget drabbade såväl det tyska som det polska folket. Insikten om detta borde tjäna försoningen, inte konflikten, menade han.

För tyskarna var Grass den antinazistiska uppgörelsens förgrundsfigur. Som ingen annan avslöjade han den nazistiska traditionen i det tyska offentliga livet och hans böcker utgör en kongenial uppgörelse med nazismen i den tyska själen.

Som ung och uppvuxen med den nazistiska propagandan gick Grass emellertid han självmant med i SS. Det var först år 2006 när han gav ut boken Beim Häuten der Zwiebel (När man skalar lök) som han erkände det. Jag har tigit i alla dessa år för jag skämdes, förklarade han. Priset för det var högt – han blev kritiserad, anklagad och stämplad.

Grass tyckte inte om totalitarismer – varken den svarta eller den röda. Men hans antikommunism ledde honom aldrig in i armarna på högernationalister. Efter år av aktivt deltagande i det offentliga livet åtnjöt han stor auktoritet och popularitet. Men han fick också svurna fiender eftersom han var lika kritisk mot högern i Västtyskland som mot kommunismen i Östtyskland.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Günther Grass förblev i hela sitt liv en modig och envis politisk författare som aldrig varit rädd för konflikter och kritik; han la sig alltid i politiska debatter och påverkade dem med sin skarpa tunga, skrev den tyske president Joachim Gauck i ett kondoleansbrev.

Grass var sin generations samvete och en stor berättare som skrev mot glömskan och för minnet.