Häftiga upplevelser på supertekniska Chopinmuseet

I år firas 200-årsjubileum av Chopins födelse runt om i världen och naturligtvis speciellt i Polen. Under några augustidagar fick vi tillfälle att besöka det nyöppnade Chopinmuseet inrymt i det vackra Ostrogskipalatset i centrala Warszawa, skriver Karin och Jan Maltestam.

Katarzyna Kasica instruerar en fascinerad Karin Maltestam i Chopinmuseets nya tekniska finesser.

Museet öppnade i april 2010 efter mer än två års renovering. Det är ett ultramodernt, multimedialt och interaktivt museum, där den senaste digitala tekniken används på ett suveränt sätt.

Vi träffade Katarzyna Kasica, museets curatorsassistent, som entusiastiskt visade runt i den pedagogiskt uppbyggda utställningen i det gamla palatset från 1600-talet.

Fåglar från Nohant

– Vi vill appellera till människans olika sinnen, berättar hon. Det är själva upplevelsen av Chopin, som person och kompositör, som är det viktigaste. Genom ett system med RFID-teknologi* anpassas besöket via ditt personliga ID-kort för just dina intressen och behov. Det finns fyra olika nivåer  med tio timmars information: basnivå, avancerad nivå, nivå för barn och nivå för synskadade, berättar Katarzyna Kasica.

Med våra ID-kort kan vi nu trycka på interaktiva kartor, notblad, bilder, musikkuber, magiska lådor och foton i de olika avdelningarna – allt efter intresse och lust. Chopinmusik hörs överallt förstås, men också samtal från Paris salonger, fågelsång från Nohant och vi kan se hur Chopin reste runt i Europa.

Rum för barnen

Det nyöppnade Chopinmuseet är inrymt i Ostrogskipalatset i centrala Warszawa.

Museet är uppbyggt tematiskt; Chopins barndom och uppväxt i Warszawa, personlighet och resor, en Chopinsalong med Pleyelflygel, brev och teckningar, kvinnorna i Chopins liv o.s.v. I den nyligen framtagna källarvåningen med råa tegelväggar kan du se ut en studieplats och där välja noter, studera, se och lyssna till Chopins etyder, nocturner, valser eller mazurkor.

– Vi har också ett särskilt rum för barn, där de får lära känna Chopin genom interaktiva bildspel, pussel och digital målning. Sedan har vi också speciella visningar för seniorer, som kanske kan behöva hjälp att hitta bland alla de tekniska finesserna, säger Katarzyna Kasica. Vår konsertsal ger förstås fina möjlighet till konserter eller föredrag.

– Vi har runt tusen besökare per dag, bokning av biljetter sker på nätet och väntetiden just nu är ungefär två månader. Vi vill inte ta in fler än sjuttio besökare per timme, eftersom vistelsen bygger på varje persons egna önskemål om att vandra runt och fördjupa sig efter intresse.

Omdömet på väggen

På museet finns också en digital gästbok, där besökarna får besvara frågan: Vad betyder Chopin för dig? Svaret ingår i en projicering som visas på en av väggarna i museet tillsammans med andra kända och okända besökare. Häftigt, förstås!

Överallt finns ljud av olika slag; det enda tysta rummet är det Svarta rummet, som visar dagarna kring Chopins död den 17 oktober 1849. Här finns bland annat hans hårlock och hans dödsmask.

Den stereotypiska bilden av museet som en tråkig, ”död” institution är långt borta. Interaktivitet, personliga val och ett utomordentligt stort urval av information från olika områden gör Chopinmuseet i Warszawa till det självklara navet under Chopinåret, men också som ett museum väl rustat att bevara och fördjupa minnet av den store Fryderyk Chopin.

Den nya tekniken har använts på ett mycket positivt sätt. Vi hade aldrig upplevt något liknande – även om vi också besökt det moderna Upprorsmuseet.

Men där Upprorsmuseet kunde kännas rörigt och ibland tröttande blev Chopinmuseet omväxlande, nyskapande, spännande och varierat.Det är utmanande att vandra runt på de olika våningarna och hela tiden stå inför nya upplevelser – sedan bestämmer du förstås själv hur länge du vill stanna och vad du vill fokusera på. Chopin, hans liv och musik finns hela tiden i centrum!

 

*       RFID –teknologi = Radio Frequency IDentification är en teknik för att läsa information på avstånd från transpondrar och minnen som kallas för taggar.
*          Tävlingen om utformningen av Chopinmuseet vanns av arkitektfirman Migliore + Servetto från Milano.
*          Informationen finns idag tillgänglig på engelska och polska, men efter oktober är målsättningen att kunna ladda in informationen på åtta olika språk.

Läs mer på museets hemsida >>.