
Lund; med utsocknes ögon
är en mycket vacker intervjubok.
Lund; med utsocknes ögon
Elzbieta Jasinska Brunnberg och K. Arne Blom
ill. Andrzej Ploski
Art Factory & Stiftelsen Lundaguide 2006
Nyligen utkom en bok om Lund. En vacker liten bok om den internationella staden Lund. Idégivare är två – enligt egen utsago – förlundade polacker, journalisten och formgivaren Elzbieta Jasinska Brunnberg och Andrzej Ploski, den snart legendariske illustratören och porträttören. Intervjuerna är gjorda av just Elzbieta Jasinska Brunnberg och Lundaförfattaren K. Arne Blom.
30 lundabor med rötter någon annanstans i världen berättar om sitt Lund, sett genom just de glasögon som den egna personligheten och en egna bakgrunden formar. Inte sällan har förtryck eller inbördeskrig föranlett resan till Lund, men ofta är det också studier eller förälskelse.
En ungrare säger: Far man till Lund är man långt hemifrån, medan ex-jamaicanen känner sig hemma: Hela världen samlas på Café Aten och det är nära till London.
Särskilt intressant är det att läsa om dem som kommer från det forna östblocket: ryssar, polacker, jugoslaver, tjecker. Har de något gemensamt i sin upplevelse av Sverige, av Lund? Inte så mycket. Men de som kom under andra halvan av 60-talet, de som flydde från kommunismen, de hade lite svårt att förlika sig med de svenska studenternas flirt med marxismen, med att Internationalen sjöngs på första maj. Fast, som just ungraren konstaterar: De drömmer fortfarande om den sista striden. Vi ungrare har redan segrat!
När jag med ögonen äter Andrzej Ploskis tillgivna akvareller i den smakfulla boken tänker jag: är det så vackert i Lund. Eller har jag inte sett det som konstnären ser?
Dock skulle jag önskat mig ett register. Samt en tydligare markering av de intervjuades namn.
Gunilla Lindberg