Teater TrzyRzecze i Białystok genomsöktes noggrant av polisen i förra veckan, och teaterchefen Rafał Gaweł kallades till förhör. Åklagarkammaren ville ställa honom till svars för förskingring. Förskingring av vad? Det får man inte veta. Av allt att döma kände sig vissa åklagare förorättade.

Dorota Tubielewicz Mattsson
I juni 2013 lade åklagaren Dawid Roszkowski ned en förundersökning om klottrade hakkors med motiveringen att svastikan – hakkorset – enligt wikipedia symboliserar lycka och välgång. Rafał Gaweł offentliggjorde åklagarens bedömning och det blev skandal.
Teatern och dess chef blev riksbekanta sommaren 2013 när man bestämde sig för att få bort hundratals svastikor som fanns på otaliga byggnader i Białystok. Teatern tog initiativet till projektet ”Måla över ondskan!”. Den lokala polisen ansåg att det bara var skadegörelse, men dåvarande inrikesministern Bartłomiej Sienkiewicz tappade tålamodet och sa ifrån på skarpen. Medier över hela världen reagerade. Riksåklagaren Andrzej Seremet beordrade en kontroll av åklagarna i Białystok, chefsåklagaren fick lämna sin tjänst och Roszkowski går genom disciplinär utredning.
Teaterchefen Rafał Gaweł anmälde sammanlagt ett hundratal brott och begärde att de som var skyldiga till denna fascistiska verksamhet skulle stoppas. Han åberopade sig på den lag som säger att det är brottsligt att propagera för nazism eller andra totalitära system. Han utövade påtryckningar på stadens myndigheter för att få dem att ta tag i rasismen i Białystok.
Sakta men säkert började de fascistiska symbolerna försvinna från staden. Men vissa åklagare kände sig visst träffade och utpekade.
Otroligt nog har åklagarkammaren nu slagit till mot teatern. Man har sökt genom lokaliteterna, spärrat teaterns bankkonton och förbereder anklagelser om förskingring. Stadens styrande bidrar med flera kontroller och drar in alla bidrag till teatern. Varför vet man inte.
Det man vet är att TrzyRzecze startade för fyra år sedan och inryms i en av de sista judiska byggnaderna i Białystok. Teatern sätter upp egna pjäser och kommenterar aktuella problem som pedofili, antisemitism och homosexualitet.
Teater TrzyRzecze fortsatte sin kamp mot rasismen. Och åklagarkammaren i Białystok fortsatte sin kamp mot teatern.
Borgmästare i staden är Tadeusz Truskolaski, och han omger sig med före detta aktivister från det konservativa PiS (Lag och Rättvisa). De sticker inte under stol med att teaterns verksamhet och värderingar är dem främmande.
Så nu pågår en klappjakt på teatern. Man försöker hitta hållhakar på teaterchefen, dokument och vittnesmål som kan bli bevismaterial. Vänner, bekanta och familjemedlemmar dras in. Man intresserar sig för Gawełs tidigare liv, man vill plötsligt reda ut om teaterns pjäser är plagiat. Är allt detta relevant i sammanhanget? Eller handlar det om hämnd från åklagarkammarens sida? För att teaterchefen avslöjade åklagarens indolens och arrogans? För hans agerande i en fråga som fortfarande väcker starka känslor (och bör göra det!) över hela världen? Vad säger det om det polska rättssystemets syn på sig själv?
Polska medier försöker utan framgång kontakta åklagaren som driver klappjakt på teatern TrzyRzecze. Han är inte anträffbar. Hans kollega försäkrar emellertid att anklagelserna mot Rafał Gaweł är mycket väl underbyggda och inte har något med teaterns verksamhet att göra.
Men även om så vore fallet, är åklagarna i Białystok den sista myndighet som bör utreda misstankar mot Gaweł. Om man inte vill utsätta sig för anklagelser om jäv och förföljelse förstås. Och återigen göra bort sig inför hela landet.
*Teater TrzyRzecze (Tre åar) har tagit sitt namn efter en ort mellan Suwałki och Białystok. Byn har uppstått där tre vattendrag flyter samman, och tre folkgrupper lever här tillsammans – polacker, judar och vitryssar. I gammal polska kan ordet rzecz också betyda tungomål – alltså språk. Teaterns namn kan därför syfta på både ortens läge där de tre vattendragen flyter samman, tre folkgrupper och tre språk.