Högerportal frossar i statskuppsrykten

”Ligister från KOD” ska sätta igång en statskupp till förmån för oppositionen, skriver wPolityce. Foto: KOD, Facebook

Oppositionen kommer att smuggla in ligister från Kommittén för demokratins försvar (KOD) och inleda en ockupation av parlamentsbyggnaden. Det skriver högerportalen wPolityce.pl i ett konspiratoriskt avslöjande. Icke namngivna källor från oppositionen uppges berätta om en plan som går ut på att destabilisera läget i landet ännu mer.

Så här ska operationen genomföras: när parlamentets ledning för att lugna ner stämningen låter riksdagsjournalisterna komma in i parlamentsbyggnaden igen, ska det finnas ett antal ”ligister från KOD” bland dem. De ska släppa in fler, ockupera parlamentsbyggnaden, bygga barrikader, bränna bildäck på gården och uppvigla till bråk och våld. Det är vänsterextremister, medlemmar i Antifa, Antifascistisk Aktion (även från utlandet), och före detta funktionärer i den kommunistiska säkerhetstjänsten. Alltihop ska sändas i tv-kanaler som är lierade med oppositionen.

wPolityce.pl har också fått veta att oppositionen samlat på sig bensin, bildäck, lastbilar och matförråd. En långvarig ockupation ska tvinga fram regeringens avgång och nyval.

Portalen hänvisar till Michał Broniatowski, chefredaktör på finanssajten Forbes polska redaktion, som var en av ledarna under Majdan i Kiev (och som enligt portalen är son till en hög funktionär inom den forna kommunistregimens säkerhetstjänst).

Det här är precis det tillvägagångssätt som Broniatowski rekommenderar: provocera fram blodspillan och ockupera en viktig byggnad, uppger wPolityce. Jämfört med presidentpalatset och regeringens högkvarter är parlamentet relativt svagt bevakat och lämpar sig därmed bättre för en aktion.

Budskapet är tydligt: oppositionen vill skapa en blodig konflikt, den vill att polacker ska skjuta på polacker, den vill störta en demokratiskt vald regering.

Portalen kommer också med den sensationella nyheten att minutlångt strömavbrott under premiärministerns tal till nationen på lördagskvällen inte var en tillfällighet: TVPs signaler distribueras av den amerikanska firman Emitel, och där vimlar det av före detta funktionärer i den kommunistiska säkerhetstjänsten.

En klassisk operation inom ramen för en statskupp, menar reportern Maciej Pawlicki. Situationen är så allvarlig och oppositionen så utom all kontroll att man kan befara att krypskyttar ska börja skjuta på folk och att ”antisemitiska provokationer kan inledas”.

Alla vet att detta ju är bästa metoden att väcka Västs upprördhet. Med andra ord – oppositionen vill starta ett krig och ”vi” måste vara beredda på att ”reagera för att försvara Polen”.

De demokratiskt valda makthavarna och deras apologeter skapar en paranoid fantasibild.

Om Polen efter detta blir en diktatur har polackerna sig själva att skylla. Den här gången är det inga allierade som svikit, inga ockupationsmakter som anfallit utan polackerna själva och deras paranoja bär skulden.

Dorota Tubielewicz Mattsson