Avlyssningshärvan skapar allt fler ringar på det politiska vattnet. Man talar om regeringskris och en kris i Polen, om en försvagning av valutan och ekonomin.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson
Premiärminister Donald Tusks tal om nyval ifall den politiska krisen i landet skulle fördjupas har väckt uppseende. Många uppfattar det som hot, vilket ju är anmärkningsvärt med tanke på hur allvarligt makthavarna har gjort bort sig.
Men ett nyval skulle ofrånkomligen innebära en seger för det största oppositionspartiet PiS, som förstås är positiva till en sådan lösning. Enligt aktuella opinionsmätningar vill 43 % av PiS väljare och 42% av regeringspartiet POs väljare ha nyval inom kort. Däremot är 91% av POs medlemmar emot nyvalet medan 82% av PiS medlemmar är för. Enligt sociologen Ireneusz Krzemiński från Warszawa universitet är oppostitionsledaren Jarosław Kaczyński ganska förtegen om ett eventuellt nyval – han vill gärna att PO försvagas ytterligare först. Övriga partier, med undantag för Vänsteralliansen (SLD), är klart positiva till nyval och hoppas kunna roffa åt sig besvikna väljare från regeringspartiet.
Tusks utspel kan därför ses som en varning för vad som kan hända om sejmen upplöses och ett nyval utlyses. PiS vid makten med en rad små missnöjespartier i släptåg kommer att destabilisera läget i Polen, försena den ekonomiska utvecklingen och försämra de internationella kontakterna.
Tusk vill dessutom få klarhet i vem eller vilka som står bakom denna ofantliga skandal. Det kan ju visa sig att de som vinner valet är inblandade i den olagliga avlyssningen. Vad händer då? Blir inte destabiliseringen ännu större då?
Att ett par statliga organ komprometterats är det ingen tvekan om. I fredags kom Justitiedepartementets rapport. Där fastslås att säkerhetspolisen ABW och åklagarmyndigheten i Warszawa överskridit sina befogenheter vid det spektakulära tillslaget. Åklagarmyndigheten slår tillbaka: ABWs funktionärer hade visst rätt att tränga in på tidskriften Wprost redaktion och kräva att de inspelade banden lämnades ut.
Justitieministerns rapport är politiskt motiverad, säger huvudåklagaren Andrzej Seremet under sin presskonferens. Alltså en öppen konflikt mellan två statliga organ.
Under lördagen har chefredaktören Seweryn Latkowski lovat att själv överlämna alla band för vidare undersökning.
En klar intressekonflikt, säger Piotr Stasiński på tidningen Gazeta Wyborcza. Det är journalistens skyldighet att skydda sin källa och inte lämna ut banden. Men eftersom inspelningarna är olagliga innebär det samtidigt att man skyddar brottslingar. Wprost har tagit en stor risk i denna dubiösa situation. Effekterna är skrämmande.
Enligt radio- och tv-journalisten, Monika Olejnik är hela journalistkåren emot Donald Tusk.
Jag har märkt det, replikerar premiärministern som till fullo verkar inse att det är han som kommer att få äta upp den här fadäsen.
Tusk vill se alla banden publicerade för att han vill veta vad hans ministrar haft mer att säga, tillägger Olejnik ironiskt.
Dorota Tubielewicz Mattsson