På ömse sidor om gränsen mellan Ukraina och Rumänien, i östra Karpaterna, breder det land ut sig som kallas Bukovina – ett ortnamn som förknippas med bokskogar.
En gång låg Bukovina inom det polsk-litauiska samväldet som en del av Moldavien men efter Polens delningar kom det att i stället höra till Österrike-Ungern.
Befolkningen är i hög grad etniskt blandad, och den speciella kultur som än idag kan ses i Bukovina har tagit intryck av många folkslag. Även kyrkan har naturligtvis haft stor betydelse för den kulturella utvecklingen.
Detta vackra land med sina särpräglade målningar utforskades på sensommaren av Bulletinens Stanisław Godula, som här delar med sig av sitt rika bildmaterial.
Sapanta i norra Rumänien
Sapanta är en rumänsk by ett par kilometer från den ukrainska gränsen. Det är en av Rumäniens främsta turistattraktioner – det är här man kan se över 800 vackert målade gravvårdar i trä med bilder och beskrivningar av lokalbefolkningens liv.

Gravvårdar av målat trä på den berömda kyrkogården i Sapanta, norra Rumänien.

En av de målade gravvårdarna på kyrkogården i Sapanta.
Folkdans i Campulung Moldovenesc
Campulung Moldovenesc är den största bergsbyn i södra Bukovina, belägen 600–650 meter över havet. Det är en känd turist- och rekreationsort med runt 20 000 invånare.

Folkdans i Campulung Moldovenesc.
Petru Rareș
Staty av Moldaviens hospodar (ledare) Petru Rareș.Petru Rareș styrde Moldavien i två omgångar på 1500-talet. Under en period satt han fängslad på Malbork i norra Polen, varifrån Tyska orden styrde sitt välde. Statyn står i Vatra Moldoviței, Suceava, Rumänien.
Klostret i Sucevița
Södra Bukovinas stora kulturskatt är de unika medeltidskyrkorna med sina rika yttre målningar som skapades under hospodar Petru Rareș regeringstid.
En av dem är klostret och klosterkyrkan i Sucevița från 1580-talet. Målningarna på väggarna – både utanpå och inuti klostret och kyrkan – kom till i början av 1600-talet och visar händelser ur Bibeln. De har stort konstnärligt värde.
Klostret, som är omgivet av sex meter höga och tre meter tjocka murar, sattes upp på FNs Världsarvslista 2010.

Klosterkyrkan i berömda klostret i Sucevița med sina fantastiska väggmålningar. I bakgrunden den imponerande muren.
Cacica
En annan liten bukovinsk stad är Cacica, känd för sin stora saltgruva som fortfarande är i drift. 1904 byggdes en romersk-katolsk kyrka i staden, och naturligtvis finns här också en staty av den polskfödde påven Johannes Paulus II.

Romersk-katolska kyrkan i Cacica, byggd 1904.
Bergsbyn Campulung Moldovenesc
Campulung Moldovenesc är den största bergsbyn i södra Bukovina, belägen 600–650 meter över havet. Det är en känd turist- och rekreationsort med 20 000 invånare.

Den pampiga ortodoxa katedralen i Campulung Moldovenesc
Iași med sitt kulturpalats
Tjugo mil österut ligger Iași som är en ganska stor stad. Här kan man låta sig imponeras av det magnifika nygotiska Kulturpalatset från 1925. Bland det som finns att bese inne i Kulturpalatset är en samling lokala och regionala folkdräkter.

Kulturpalatset i Iași, byggt 1925.
Folkdräkter i Kulturpalatset.
Chisinau – Moldaviens huvudstad
Kör man österut från Iași når man Moldavien och dess huvudstad Chisinau. Ett av stadens viktigaste monument är Triumfbågen som byggdes av Ryssland 1841 för att fira segern över Turkiet.

Triumfbågen i Chisinau till minne av segern mot turkarna 1841.
Även den ryske poeten Aleksandr Pusjkin hedras i Chisinau.

Moldavisk guide framför Pusjkin-bysten.
Bilder: Stanisław Godula
Text: Gunilla Lindberg