I huvudet på Bea Szenfeld

Bea Szenfeld ställer ut i Helsingborg. Foto: Dunkers kulturhus.

Bea Szenfeld ställer ut i Helsingborg.
Foto: Dunkers kulturhus.

Den prisbelönta polsksvenska designern Bea Szenfeld ställer nu ut på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Bea Szenfeld började sin karriär på Tillskärarakademin i Göteborg och Beckmans designskola i början av 2000-talet, blev känd genom TV-programmet Fashion House, där hon vann en praktikplats hos modeskaparen Stella McCartney i London. Hon är född i Polen 1972 och växte upp med sin mamma och sin mormor som var chefssömmerska på en fabrik. När hon var 10 år flyttade hon till Sverige med sin mamma.

För första gången visas hela hennes konstnärskap och enorma kreativitet i ett sammanhang på Dunkers kulturhus – sagolika kreationer i gränslandet mellan mode, design och konst!

Bea Szenfeld var en av de 72 unga klädskaparna i utställningen På Modet 2005 på Dunkers kulturhus. Sedan dess har karriären eskalerat och nu vill alla varumärken av rang synas med design och kreationer skapade av Bea Szenfeld. Alla från Lady Gaga, Björk och Bukowski till Hästens sängar.

Inspirationen till kreationerna kommer ofta från vattenvärlden och Esther Williams, populär konstsimmerska på 1940-talet tillhör hennes idoler. Återbruk är ett genomgående tema i kollektionerna med papper, gamla tyger eller tyger från secondhandkläder som material. (Dunkers kulturhus mars 15)