I samarbete med Chopin

Elisabeth Wejsflog i sitt arbetsrum. Foto:

– Den klassiska musiken har alltid varit ett stort intresse och en inspirationskälla i min konst. Det säger Elisabeth Wejsflog, som nu ställer ut akvareller och teckningar, inspirerade av den polsk-franske tonsättaren Fryderyk Chopin. Utställningen äger rum på Chopins barndomshem, Zelazowa Wola, några mil väster om Warszawa.

– Sedan jag vann tredje pris i en nationell affischtävling inför den IX internationella Chopintävlingen för pianister i Warszawa 1975, har musiken blivit utgångspunkten för mig, säger Elisabeth Wejsflog. Mina bilder är en tolkning av de idéer och budskap som finns i musiken. De måste fångas i flykten och därför är bilderna skapade på Konserthuset i Malmö under symfonikernas repetitioner. Att få vara med där ger mig en enorm frihetskänsla, en känsla av meditation, ett blickande inåt, en enande känsla.

Jag använder akvarellteknik med intensiva färger, rytmiska strukturer. Syftet är att man ska kunna se musiken framför sig. Jag samarbetar också med den skånske tonsättaren Reine Jönsson och musik i Syd. Vårt projekt finns i form av en interaktiv utställning där jag har skapat bilder till hans musik. Se utställningen >>

Utställningen på Zelasowa Wola heter ”Leaving Home – Far From Loved Ones”. Den öppnades på Chopins dödsdag den 17 oktober, och med den avslutar firandet av Chopinåret.

Elisabeth Wejsflog är bildkonstnär med sex års studier vid Konstakademin i Kraków. Sedan debuten som konstnär 1973 har hon arbetat självständigt med sin konst och haft ett stort antal separat- och samlingsutställningar i Polen, Sverige, Danmark, Frankrike Schweiz och USA. Hon kom till Sverige 1976 och fick anställning som teckningslärare Fryxellska skolan i Västerås. Där hade hon också sin första separatutställning i Sverige 1979.

Nu bor Elisabeth Wejsflog i Malmö, dit hon kom i mitten på 80 talet.

Text: Gunilla Lindberg
Foto: Elisabeth Wejsflog
och Mikael Wejsflog

Do Deszczowego preludium F. Chopina (Komposition till F. Chopins regnpreludium) akvarell, målad ute i naturen när det regnade.

Ackord – ett ackord i akvarell hängande i luften och ett löv tecknad med tuschpenna (som man använder när man skriver partitur) som ett flygande brev till till dem som Chopin älskade så högt – landet och familjen. Texten jeszcze pamietam jak w kraju spiewaja kommer från brev till vännerna.

Etiuda, tuschteckning och en akvarell, komponerad i en bild tillsammans. En bild av ett inre landskap som man bär med sig i sitt hjärta under sitt liv.

Mer om utställningen i Zelazowa Wola och fler bilder >>