Ingen koalition för Kukiz’15

Kukiz störtade ut från misshaglig tv-intervju. Foto: wikipedia.

Kukiz vill stoppa klickväldet.
Foto: wikipedia.

Vi tänker inte ingå i någon permanent koalition med andra partier om vi kommer in i parlamentet. Det säger uppstickaren Paweł Kukiz till TVP info. Vårt främsta mål är att se till att parlamentet arbetar fram en ny grundlag. Vi är inte ute efter makten i sig, vi vill tjäna människorna, inte bara en liten klick, och vårt mål är Polen.

Kukiz dök upp i samband med presidentvalet i maj och profilerade sig med att bara ha i princip en fråga på agendan: enmansvalkretsar. Liksom de övriga kandidaterna i valet – utom den sittande presidenten Bronisław Komorowski – var han missnöjd med det mesta, dock utan att lägga fram något program. I valets första omgång fick han sensationellt drygt 20 % av rösterna, men populariteten har avtagit under sommaren. Idag är det inte självklart att partiet klarar 5 %-spärren.

Rörelsen har tre pelare, säger Kukiz, demokrati, välstånd och säkerhet. För att uppnå det måste systemet arbetas om och grunden till den ökade demokratin, välståndet och säkerheten är enmansvalkretsar.

Han är också missnöjd med att det statliga partistödet bara utgår till de partier som tagit plats i parlamentet.

De stora partierna har 30 miljoner złoty till sitt förfogande för valkampanjen, säger Kukiz. Vi har en miljon, och den har vi själva samlat in.

Kukiz anser att Polen idag styrs av en klick som tog makten efter 1989 och som sinsemellan delar upp ämbeten, pengar och vinsten av det polska folkets arbete. Efter parlamentsvalet den 25 oktober ska hans parti – eller rörelse som det kallas – Kukiz’15 lägga fram en strategi för hur man ska bekämpa klickväldet.

Han säger till TVP info att det bara är några månader sedan presidentvalet och att han på den tiden byggt upp en fungerande organisation. Men han är ingen politisk dununge – i valet 2005 arbetade han politiskt för Donald Tusk, då ordförande i det liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO) som sedan bildade regering. Åren därefter stödde han Hanna Gronkiewicz-Waltz från samma parti när hon ställde upp i borgmästarvalet i Warszawa. Några år senare hade han gått över till den mycket konservative Marek Jurek.

Kukiz har protesterat mot Pride-parader, han är motståndare till samkönade äktenskap, till att homosexuella får adoptera och till abort. Han har glidit allt längre högerut, deltagit i nationalistiska arrangemang av olika slag och var för ett par år sedan själv med som organisatör i den självständighetsmarsch som varje år arrangeras av nationalistiska grupper på Självständighetsdagen den 11 november.

Förra sommaren ställde han upp i kommunalvalet i Wrocław som partilös och kom in. Som partilös har han också blivit invald Kommittén för internationellt samarbete, kultur, vetenskap och utbildning i Nedre Schlesien (Dolny Śląsk). Han är alltså inte utan politisk erfarenhet.

För att få ställa upp i presidentvalet måste han liksom alla andra visa upp en lista med namnteckningar från 100 000 personer som stöder kandidaturen.

Kukiz driver webbplatsen Zmieleni.pl – De strimlades sajt. Namnet syftar på en omröstning om enmansvalkretsar där 750 000 personer röstade för – och när PO tog över regeringsmakten 2007 strimlades valsedlarna i en dokumentförstörare. (TVP info och wB 10 okt 15)