Ingen utom döden – en pjäs om Katarina Jagellonika

Eva Mattsson som Katarina Jagellonika. Foto: Livrustkammaren.

Eva Mattsson som Katarina Jagellonika.
Foto: Livrustkammaren.

Livrustkammaren återupptar nu sin föreställning Ingen utom döden, ett spel om Katarina Jagellonika, den polska prinsessan som gifte sig med Gustav Vasas andre son Johan, sedermera den svenske kungen Johan III. Katarina framställs av konstvetaren Eva Mattsson, och en öppen repetition ges torsdagen den 3 april. Året är 1577 och vi möter drottning Katarina Jagellonika på Stockholms slott. Hon har just förstått att hennes make Johan III gett order om att döda sin halvbror Erik XIV. Hennes känslor pendlar mellan lättnad och skuld. Katarinas liv har sedan barndomen i Polen kantats av död och maktintriger. Hon är nu 50 år och vi får följa Katarina som omyndig kvinna, gemål, mor och drottning – en livsresa genom lycka och sorg. Genom hennes ögon får vi en inblick i Vasadynastin, de grymma intrigerna, tidsandan och en drottnings livsvillkor.

Maktspel med många dimensioner

– När jag nu gestaltar Katarina i Livrustkammaren fokuserar jag även på maktspel och händelser ur hennes liv som ägde rum här i Stockholm. Jag har följt spåren efter henne från renässansens Italien till Polen och Sverige berättar Eva Mattsson. Under resorna har jag letat nya källor, gjort stilanalyser, tagit bilder och spelat in ljud med anknytning till hennes liv. De samlade spåren bildar en återberättelse, ett nytt personligt porträtt. Jag vill experimentera med nya former att levandegöra historia på fortsätter Eva. De tidigare monologerna på Vadstena och Uppsala slott har gått för utsålda hus.

Alliansgiftermål och maktretorik

Genom Ingen utom Döden vill Eva Mattsson visa upp Katarina Jagellonika och hennes roll i svensk historia. Utan alliansgiftermålet med en polsk prinsessa hade Johan III, Gustav Vasas son, troligtvis aldrig blivit kung av Sverige. Också maktens retorik, hur den står i förhållande till människans väsen och hur makten är beroende av den maktlösa omgivningen för att upprätthålla och uppnå makt, anser hon är viktiga ämnen att lyfta. Det är sig likt än idag …

Kostymdrama med 2100 handbroderade pärlor

I monologen som Eva själv framför som Katarina Jagellonika befinner vi oss i samma tidsålder som Erik XIV och Elisabet I av England i utställningen ”Maktspel – ett kostymdrama i Livrustkammaren”. En tid fylld av maktintriger, kärlek, död och vackert arbetade kostymer. I den nyskapande föreställningen bär Katarina en tidsenlig dräkt i reproduktion av ett original från 1550-talet med 2.100 handbroderade pärlor. Anmälan till den öppna repetitionen torsdagen 3 april kl 15.30 till Livrustkammaren Slottsbacken 3, Stockholm. Öppen repetition tors 3 april. Premiär lörd 5 april. 5 april-11 maj:  Lördag och söndag kl 15 (Visas även den 26/4 kl 18.30, visas ej 3 maj.) 3 juli-10 augusti: Tors, lör och sön kl 15. (Livrustkammaren mars 14)