Inget misstroende mot försvarsministern

Försvarsministern Antoni Macierewicz klarade sig undan misstroendevotum ett par dagar före Natos toppmöte i Warszawa. Foto: wikipedia.

Försvarsministern Antoni Macierewicz klarade sig undan misstroendevotum ett par dagar före Natos toppmöte i Warszawa.
Foto: wikipedia.

Inte helt oväntat röstade parlamentet ner det liberala oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) misstroendevotum mot försvarsministern Antoni Macierewicz.

Efter larm i tidningen Gazeta Wyborcza om försvarsministerns kontakter med den forna kommunistregimens säkerhetspolis ansåg PO att Macierewicz inte ska representera Polen på Natotoppmötet i slutet av veckan.

Han måste vara den första försvarsminister i världen som hävdar att det egna landet är försvarslöst och därmed uppmuntrar till invasion, sa PO-parlamentarikern Stefan Niesiołowski. Han är ju galen!

I det hätska meningsutbyte som följde försvarade premiärminister Beata Szydło sin partikollega. För henne symboliserar Macierewicz den polska staten och bara idén att avsätta honom är i det närmaste en statskupp.

Macierewicz styrs av ideal ädla ideal, försvarar de svaga och förtryckta samt talar alltid sanning, menade hon. För närvarande håller han på att uppbygga armén som efter förra regeringen stått på ruinens brant. Nu, som genom ett under, är den åter stor och stark och beredd att försvara fosterlandet.

Szydłos tal var fullt värdigt de kommunistiska föregångarna. Hon utmålade Gazeta Wyborcza som förrädare och lögnare, en tidning som bekämpar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Tidningens uppgifter om mot Macierewicz är usla lögner och osant förtal, sade Szydło, och hävdade felaktigt att Gazeta Wyborcza förnekat Macierewicz oppositionella förflutna. Hon lyckades själv förtiga att texten pekade på den dubbelmoral som kännetecknar Macierewicz när han talar om egna agenter och fiendens agenter.

Dessutom tyckte hon att det var ansvarslöst att kräva försvarsministerns avgång så tätt inpå Natos toppmöte i Warszawa om ett par dagar.

Szydłos brutala retorik visar tydligt att man inom PiS med skrik och skymfer vill omöjliggöra diskussionen om Macierewicz svårförklarliga förehavanden. Premiärministern tycktes ha svårt att bemöta Gazeta Wyborczas sakliga argument. Hennes argument och metoder var som tagna direkt från de forna kommunistledarnas tal. Regeringspartiet har överhuvudtaget svårt för att bemöta saklig kritik och tar till den enda metod det känner till: förtal, skymf och lögner.

En annan sak är att det taktiskt inte var särskilt klokt att komma med misstroendevotum just före Nato-toppmötet. Oppositionen måste ha vetat att parlamentet – där PiS har egen majoritet – skulle rösta nej till det. Toppmötet är mångas verk – inte bara det nuvarande regeringspartiet PiS. Hela landet kommer förmodligen att gagnas av mötets effekter. Oppositionens misstroendevotum blev därmed ett slag i luften. PiS blir mer än vanligt samlad och lojal mot Macierewicz, den propagandistiska offensiven kommer att tillta och Polen inför en viktig internationellt händelse återigen kommer att framstå som en svag och försvarslös stat. Och Macierewicz kommer att sitta kvar och säker på sin taburett.

Dorota Tubielewicz Mattsson