Ingmar Villqists första film fick pris

Foto: Lennart Ilke Den polske dramatikern Ingmar Villqist – eller Jarosław Świerszcz, som han egentligen heter – fick pris vid sommarens filmfestival i Wrocław för sin regidebut, filmen ”Ewa foto: Lennart Ilke.”.

Den polske dramatikern och regissören Jarosław Świerszcz, mera känd under pseudonymen Ingmar Villqist, har nyligen med framgång gett sig på filmmediet.

På den 10:e Internationella Filmfestivalen i Wrocław i slutet av juli vann debutfilmen ”Ewa” hundratusen kronor för bästa regidebut. Villqist har regisserat filmen tillsammans med Adam Sikora. De har också skrivit manus och gjort scenografin tillsammans.

Filmen utspelar sig i Villqists Schlesien och handlar enligt upphovsmännen om en kärlek, så stark att den är svår att tro på, om starka emotionella relationer i en gruvarbetarfamilj, om en kvinna, mor och hustru som inför hotet om fattigdom på grund av mannens arbetslöshet visar sig beredd att göra mycket stora personliga uppoffringar för familjens bästa. Ytterst en film om mänsklig värdighet.

I den internationella juryn satt regissörerna Stig Björkman och Petr Zelenka, den tyske filmkritikern Klaus Eder, också generalsekreterare i internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI, Berlinalefestivalens Nikolaj Nikitin och filmkritikern Theodore Schwinke från Screen International.

I rollerna finns skådespelarna  Andrzej Mastalerz, Barbara Lubos-Święs, Anna Guzik, Aleksandra Popławska, Dawid Smaczny, Justyna Święs och Robert Talarczyk.

I Sverige har några av Villqists pjäser utgivits i två volymer på ILKE Bokförlag. Villqist har också medverkat på Uppsala stadsteater vid två tillfällen i samband med publika läsningar av hans pjäser, ”Helvers natt” hösten 2005 och ”Fantomen” hösten 2006 i samband med Polendagarna i Uppsala, där Svensk-Polska Föreningen var djupt engagerad.

Sedan hösten 2008 är Ingmar Villqist direktör för Gombrowiczteatern i Gdynia. Från september i år innehar han också samma post på Teatr Polski i BielskoBiała, där han kommer att inleda med en uppsättning av en ny egen enaktare någon gång i oktober.

Villqist har också planer på en ny spelfilm, som handlar om schlesiernas utsatthet i andra världskrigets slutskede, när den tyska övermakten ersätts av den ryska. Men först måste finansieringen ordnas. Titeln? Preliminärt ”Kärlek i Königshütte”.

Lennart Ilke