Insamlingsgeneral attackeras av högermedier

Insamlingsgeneralen Jerzy Owsiak misstänkliggörs från höger. Bild: wikipedia.

Jerzy Owsiak misstänkliggörs från höger. Bild: wikipedia.

Sedan 1993 arrangeras varje år en stor välgörenhetsinsamling till förmån för barn och gamla i Polen.
Tusentals frivilliga hjälper till och finalen utgörs av Stora julhjälpsorkesterns konsert ett par veckor efter jul. Insamlingsgeneral är radio- och TV-journalisten Jerzy Owsiak, som under åren nu fått ihop över 500 miljoner zloty. Många älskar honom och det han gör – men det har börjat komma kritik, särskilt från konservativa medier.

Det är inte första gången som Jerzy Owsiak och hans Orkiestra Świątecznej Pomocy (Julens hjälporkester) attackeras av högermedier. Hittills har det dock främst gällt ”moralisk släpphänthet”. Owsiak, som en gång i tiden var hippie och musiker, har som slogan Róbta, co chceta (Gör vad ni vill), men det är ett citat ur en punklåt och har ingenting med ideologi att göra.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Jerzy Owsiak har nu i tjugotvå år drivit sin välgörenhetskampanj. Varje år i januari samlar tusentals volontärer över hela Polen in pengar till hjälp för barn och gamla. Det finns få sjukhus i Polen som inte har någon utrustning som köpts in med bidrag från Julens hjälporkester. Owsiak och hans verksamhet är ofantligt populära och har polackernas stora förtroende. Varje år når de insamlade summorna nya rekord.

Förra året hände emellertid något nytt. Det dök upp anklagelser om förskingring som dock inte kunde hittas och ännu mindre bevisas. På konservativa medier började man öppet mana till bojkott av Julens hjälporkester och de insamlingar som varje år bistår de mest behövande med många miljoner złoty.

Inför årets finalinsamlingar den 11 januari går högerpressen till attack igen. Webbplatser som Niezależna.pl, Fronda.pl och wPolityce.pl tävlar i att nedvärdera Julens hjälporkesters insatser och i att misstänkliggöra Owsiak. Glädjen över att orkestern i år inte kommer att spela i Ostrołęka, där företaget Stora Enso har sitt huvudkontor i Polen, är stor på dessa portaler.

Ett svårt slag för Jerzy Owsiak eftersom just Stora Enso håller honom med insamlingsbössor, hävdar Niezależna.pl, som också menar att flera städer fått nog av att sponsra Owsiak.

Fronda.pl är förtjust över PiS-politikern Michał Kondrat som hjältemodigt opponerat mot att volontärerna åker gratis på allmänna kommunikationsmedel i Warszawa under dagen för julsamlingen. Kondrat, ”kristen och pro-life aktivist”, ville på detta sätt demonstrera sin djupt humanitära inställning men blev lyckligtvis missförstådd av de andra politikerna i Warszawa som röstade ner förslaget.

Många människor, företag och institutioner vill arbeta för och samarbeta med Jerzy Owsiak. På portalen wPolityce.pl framförs aggressiva och vulgära anklagelser mot Julens hjälporkester och Owsiak personligen. Men det kommer också svar, de flesta skriver att de tänker fortsätta samarbeta med Owsiak och de skräder inte orden. Portalen är skakad av reaktionerna och finner det beklämmande att ”den av makthavarna lanserade välgörenhetskampanjen, som Owsiak byggt sin maktposition på, har så många förblindade funktionärer”.

Inför årets final den 11 januari kommer med all säkerhet fler liknande texter. Man kan utgå från att skribenterna aldrig samlat in en enda zloty för välgörande ändamål och har inget eget alternativ till Owsiaks verksamhet. Deras eftergivenhet för och medlöperi med PiS destruktiva politik genererar bara glädje över att förstöra och riva ner. Skapa, bygg upp något istället, herrar äkta polacker!