IPN och censuren

Nationella minnesinstitutet (IPN) lägger ner sin månadstidskrift Pamięć.pl. Tidskriften har publicerat texter som inte överensstämmer med regeringens historiepolitik. I synnerhet handlar det om texter som kännetecknas av kvinnoperspektiv.

Redan tidigare har IPN kraftigt kritiserat Pamięć.pl för en artikel av Natalia Jarska som analyserar kvinnornas roll i den antikommunistiska oppositionen i Polen.

Klartecknen för nedläggningen gav IPN:s starke man, historikern Sławomir Cenckiewicz som för övrigt gjort karriär tack vare sin kontroversiella bok om Lech Wałęsa som säkerhetspolisens hemlige agent ”Bolek”. Redan i slutet av augusti kritiserade han tidskriften och Natalia Jarska på Twitter.

I samband med årsminnet av Solidaritets tillblivelse går det gamla teamet på IPN ut och publicerar en gender-text om hur kvinnorna förtrycktes av männen, skrev han.

Jarska har i åratal uppmärksammat problemet med att kvinnors roll i Solidaritetsrörelsen marginaliserats och begränsats till den symboliska rollen som mödrar till hungriga barn. Men faktum är att de spelade en viktig roll inom rörelsen. Detta ogillas av den konservativa falangen på IPN.

Cenckiewicz har i flera år försökt spåra och oskadliggöra ”gender studies” på IPN, som han tycker smutsar ner den polska historieskrivningen.

För skattebetalarnas pengar bedriver man en forskning som syftar till att bygga om det polska nationella minnet och den polska nationella medvetenheten, man vill omtolka den polska historien genom att anlägga ett könsperspektiv, genom att uppmuntra till homosexualitet, abort och den katolska kyrkans påstådda förtryck, hävdar han.

Det tog inte lång tid efter valet i oktober 2015 förrän regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) anhängare skaffat sig en maktposition inom IPN. I somras blev Jarosław Szarek dess chef med regeringspartiets stöd. Utrensningar tog vid och i torsdags sparkades både chefredaktören och redaktionssekreteraren. Bara några timmar tidigare hade IPN:s presstalesperson Andrzej Arseniuk dementerat alla rykten om att sista numret stoppats.

Det är bara skitsnack, sa han men en dag senare bekräftade samme Arseniuk att Pamięć.pl nu upphör att existera.

Droppen som tydligen fick bägaren att rinna över var en artikel om en spansk forskare som letar efter gravar efter Spanska inbördeskrigets offer samt efter människor som mördades av Francoregimen. De flesta av dem var kommunister eller vänsteraktivister. Det blev för mycket för Cenckiewicz.

Vi fick höra att det inte överensstämmer med IPN:s nuvarande politik att berätta om Spaniens historia genom skildringen av högerns brott, säger en av redaktörerna för den nu nedlagda tidskriften.

Den ”goda förändringen” i Polen fortsätter.

Dorota Tubielewicz Mattsson