– Jag beundrar den svenska disciplinen

Så här vill avgående ambassadören Adam Hałaciński bli ihågkommen – bilden på twitter visar kung Carl XVI Gustafs  avskedsaudiens på slottet.  Foto: Kungahuset.se

Så här vill avgående ambassadören Adam Hałaciński bli ihågkommen – bilden på twitter visar kung Carl XVI Gustafs
avskedsaudiens på slottet.
Foto: Kungahuset.se

Ambassadörstiden i Sverige är nu slut och Adam Hałaciński med familj lämnar över i höst. Den 28:e augusti hölls en särskild avskedsreception på ambassaden i Stockholm och det var många gäster som ville tacka för den tid som hade varit.

Före denna reception hade vi skickat över några frågor till Adam om tiden i Sverige:

Vad blir nu nästa steg i karriären?

– Nästa steg blir på UD i Warszawa. Jag är övertygad om att man när man utformar min tjänst kommer att ta hänsyn till min erfarenhet – till nytta för såväl utrikesförvaltningen som min egen kompetensutveckling.

Vilket blir det bästa respektive sämsta minnet från tiden i Sverige?

– För mig har det varit en professionellt mycket givande vistelse här. Våra länder är nära partners på många områden och banden är starka, inte minst på grund av att det finns mer än hundra tusen polacker i Sverige. Jag är glad över den växande polsk-svenska handeln med ett polskt överskott. Jag hade förmånen att vara en del av ett framgångsrikt statsbesök av Deras Majestäter Konungen och Drottningen i Polen, att i Sverige få hantera det polska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd, att besöka flera svenska regioner som inspirerats till ännu närmare samarbete med Polen.

Jag och min familj har njutit av vår tid här, skaffat vänner och haft glädje av skönheten i landet och det svenska sättet att leva. Vi återvänder till Polen med enbart goda minnen. Det dåliga blir bara … dagen när vi lämnar.

Hur ser familjen på flytten?

– Som alltid i sådana fall – de hatar den. Det handlar om förändring av livsstil, arbete, skola, lämna vänner och … packning. Det är det pris som betalas för diplomatin, det måste accepteras av familjen innan man flyttar utomlands.

Då man kommer till ett nytt land brukar man upptäcka egenheter hos detta lands invånare. Vilka egenheter tycker du finns hos invånarna här?

– Jag har uppskattat mina kontakter med svenskarna väldigt mycket. Pålitliga partners, vänliga människor i ett fördomsfritt samhälle. Jag beundrar den svenska disciplinen både på jobbet och hemma, i fråga om ordning och konsekvens. Spontanitet motsägs inte av ordning, vilket man ofta tror.

Hur vill du bli ihågkommen från din tid i Sverige?

– Kolla på min bild på twitter!

Vilka goda råd vill du ge till din efterträdare?

– Min efterträdare är en lysande diplomat med stor kunskap om Sverige. Han vet hur man arbetar hårt och förhoppningsvis också, hur man njuter av vistelsen i detta underbara land. Mitt råd är att fokusera på att njuta av tiden här!

Peter Eklund