Släktforskning i det gamla landet

Några tips och saker att tänka på vid släktforskning i Polen.

Man börjar med att höra sig för hos äldre släktingar, innan det är för sent vilket var fallet med min farfar. Samla så mycket gamla dokument som möjligt, t ex dopbevis, diplom från först kommunionen etc. Har man klart för sig vilken församling det gäller kan man ta kontakt via mail eller telefon. Det krävs dock att du talar lite polska. Var beredd på att visa tålamod, svaret på ett par frågor kan ta veckor. Är uppgifterna du söker yngre än hundra år måste du kunna bevisa att du är släkt med personen eller personerna du söker uppgifter om. Oftast hänvisar församlingsprästen till arkivet i regionen med förklaringen att de mesta arkivmaterialet har flyttats över till huvudarkivet.

Jag tog som sagt kontakt med en professionell släktforskare som jag hade hittat på nätet. Han skötte forskningen tills han inte kom längre. Då blir man tvungen att själv resa ner till arkivet och gräva vidare, vilket i sig är en upplevelse. Tänk att få sitta med böcker från 1600-1700 talet där ens förfäder omnämns. Samtidigt är resan i sig en upplevelse, att trampa sina förfäders jord och få tillfälle att träffa människor som har minnen av just de egna far- eller morföräldrarna.

Se till att jämföra priserna mellan de olika släktforskarna och försök att välja en som bor i närheten av den ort du har riktat in dig på.

ZP

Läs också Zenek Podsędkowskis artikel Jag hittade mina anfäder i Polen >>