Janusz Głowackis sista resa

Författaren Janusz Głowacki. Foto: wikipedia.

Författaren, manus- och dramaförfattaren Janusz Głowacki har avlidit 79 år gammal.

Głowacki föddes 1938 i Poznań. Han studerade polsk filologi och historia vid universitetet i Warszawa samt skådespeleri vid Teaterhögskolan. Han debuterade redan 1960 och blev snabbt uppskattad för sina kvicka och intelligenta noveller. I slutet av 1960-talet började han som manusförfattare och hans största succéer på det området var filmen Rejs (Sjöresan) samt två filmer av Andrzej Wajda Polowanie na muchy (Jakten på flugor) och Wałęsa, czlowiek z nadziei (Wałęsa, hoppets man).

När krigstillståndet infördes i Polen i december 1981 befann Głowacki sig i London och beslutade att stanna utomlands. Han bosatte sig i USA där han blev känd och erkänd som dramaförfattare. Hans pjäs Polowanie na karaluchy (Jakten på kackerlackor) väckte stort intresse i den amerikanska teatermiljön men den största framgången blev pjäsen Antygona w Nowym Jorku (Antigone i New York) från 1992. Hans författarskap har översatts till flera språk, bland annat svenska.

Dessa torra biografiska fakta återspeglar emellertid knappast Głowacki som författare och människa. Oerhört känslig och lyhörd för det absurda i vår verklighet, begåvad med ett otroligt sinne för humor som blandade sarkasm med ironi och med språkliga tentakler som fångade de minsta nyanserna i människors olika språkyttringar.

Głowacki stod väldigt långt från den nationella martyrologin och de för många polacker så kära nationella myterna. Men inte genom att på ett högtravande sätt ta avstånd från dem – han hade förmågan att se det vardagliga, det vanliga och opretentiösa i de mest pretentiösa situationer. Han avskydde det patetiska och hade en stark förkärlek för det jordnära, vanliga och okonstlade. Kanske därför fick han ofta kritik för sin ironi och för sina litterära (och inte bara litterära) ställningstaganden.

Janusz Głowacki var en intelligent iakttagare av vår värld. Han skrattade och hånade, och han talade med en fri mans röst. Han var en utpräglad nonkonformist men visade samtidigt medkänsla och lyhördhet för allt som ingår i det mänskliga livet: smärtan och lidandet, kärleken och hatet, godheten och ondskan.

Janusz Głowacki kommer alltid att ha en särskild plats i den polska litteraturen. Den polska kulturen lider idag en stor förlust.

Dorota Tubielewicz Mattsson
professor i polska språket och litteraturen