
Czesław Słania, den världsberömde frimärksgravören föddes 22 oktober 1921 i gruvstaden Czeladź i södra Polen och dog 2005 i Kraków.
Redan som barn visade han prov på sin förmåga att arbeta i småformat. Han tecknade av sedlar och gjorde små miniatyrer av djur, liksom porträtt av sina klasskamrater. Från 1946 studerade han vid Krakóws konsthögskola där han utexaminerades 1950 efter att han specialstuderat precisionsgravyr. Redan under studietiden fick han anställning vid det polska statstryckeriet, där han arbetade i sex år. Słanias mångsidighet visade sig i hans gravyrer på kungliga porträtt, filmstjärnor och bilder ur flora och fauna.
Flyttade till Sverige
År 1956 flyttade den då 35-årige Słania till Sverige där han sökte jobb som gravör hos Postverket. Han blev inte anställd och tvingades ta olika ströjobb. Hela sin fritid satt han hemma och graverade frimärken. Först 1959 fick han anställning vid Postverket och producerade sedan ett stort antal frimärksgravyrer, inte bara åt det svenska postverket utan åt sammanlagt 34 länders postverk. Han graverade dessutom sedlar åt tio länder. Słania utsågs till hovgravör i Sverige, Danmark och Monaco.
Mästerverk

När Ingela Greáu växte upp tittade hon noga på alla frimärken på brev som kom till familjen. Oftast stod det Słania med små bokstäver längst ner i kanten. Hennes beundran var stor! Hur kunde han göra dessa små mästerverk?

Efter att ha slutat det vanliga arbetslivet, var Ingela med och startade föreningen Skapande Broderi Stockholm, som nu har 140 medlemmar. Idén med föreningen var att höja broderiets status från handarbete till konst, få nya motivkretsar genom samarbete med olika partners och organisera årliga utställningar. Föreningen har hittills samarbetat med Stockholms Stadsmuseum, Etnografiska-, Medeltids-, Östasiatiska-, Sjöhistoriska-, Post-, Tekniska- och Dans-museerna och ställt ut på samtliga. På Medeltidsmuseet kan man bl a beskåda en broderad tavla av Ingela föreställande den Heliga Madonnan.
När Skapande Broderi Stockholm var på Postmuseum, fick de en föreläsning om Słanias liv av en chef på museet, som arbetat med honom i 20 år.
Drottningholm
I Słania-montern på Postmuseet såg Ingela hans stora tusende frimärke. Det största som någonsin utgivits i gravyrteknik. Det visar mittpartiet av David Klöcker Ehrenstrahls takmålning ”Svenska konungars berömlige bedrifter” på Drottningholms slott från 1695. Direkt hon såg det underbara frimärket beslöt hon att utmana sig själv, att sy det i stort format. Det var komplicerat, men hon lyckades få till det. Den fantastiska tavlan är 60×50 cm.
Postmuseum köpte broderiet inför 100-årsjubileet av Czesław Słanias födelse, som firas i år.
Text: Krystyna Larsson
i samarbete med Ingela Gréau
Foto: Privat.