
Maciej Onoszko
Julafton är den mest magiska dagen på hela året, skriver Maciej Onoszko på Gotland, som här berättar om polska jultraditioner.
Då samlas familjerna, före maten delar man oblat med varandra och önskar varandra all välgång.
Tolv sorters fisk på det dignande julbordet, glittrande barnaögon, julsånger, klappar och till sist midnattsmässan. Sedan är juldagsmorgonen där och årets största helg är igång.
Julafton är den vackraste och mest magiska dagen på hela året. På polska heter dagen Wigilia från det latinska ordet för ”vaka.” Det är alltså en förberedelsedag i väntan på julen som börjar i och med midnattsmässan. Allt kan hända natten till juldagen, då kan olika mirakel ske, t.ex. att djur börjar prata med mänskliga röster.
Hela familjen samlas för att fira helgdagen tillsammans. Enligt traditionen börjar man först när mörkret fallit och den första stjärnan lyser på himlen, vilket ska påminna oss om Betlehemsstjärnan. Vanligtvis är det barnen som med glittrande ögon spanar efter den första stjärnan. Före maten delar oblat med varandra, utbyter välgångsönskningar och kramar om varandra. Det är ett bra tillfälle att glömma och förlåta gräl och missförstånd. Oblaten symboliserar fred och godhet; att dela den är ett tecken på broderskap, vänlighet och kärlek.
Sedan sätter man sig vid julbordet. En gammal tradition säger att man alltid ska duka en extra plats för en oväntad gäst. Detta för att påminna om att Josef och Maria inte blev mottagna när de sökte efter härbärge i Betlehem. Dessutom lägger man lite hö under bordsduken som en påminnelse om stallet i Betlehem.
Tolv sorters fisk på julbordet
Julmenyn är mycket riklig och omväxlande och även om den varierar mellan olika regioner och hem finns det rätter som bör finnas på varje julbord.
På julafton består polackernas meny av tolv fiskrätter (efter de tolv apostlarna) – fisk spelar en viktig roll eftersom man fastar på julafton. Det kan vara karp – kokt, stekt eller i gelé, eller inlagd sill. Men först serveras barszcz – syrad rödbetssoppa med uszki – små ravioli med svampfyllning. På julbordet finns också surkål med svamp eller ärter, kåldolmar av surkål, pierogi (påminner om större ravioli) – vattenkokta och fyllda med surkål och svamp, kutia som är särskilt populärt i östra Polen. De består av vallmofrön, vete och honung och torkat frukt. Till efterrätt är det vallmokaka av vetedeg och honungspepparkakor. Drycken är ofta kompott från torkade katrinplommon.
Nikolaus lade
Efter maten är det dags för julsånger, men barnen letar efter julklappar som Sankt Nikolaus lagt under granen. Den helige Nikolaus är känd och älskad över hela den kristna världen. Han föddes under 200-talets mitt och var biskop i Myra, i det nuvarande Turkiet. Han ärvde en stor förmögenhet efter sina föräldrar. Pengarna använde han för att hjälpa de fattiga, på ett alltid mycket diskret och taktfullt sätt.
Sedan ger sig alla i väg till kyrkan för att delta i Pasterka dvs. Midnattsmässan – en gudstjänst som börjar vid midnatt. Många av oss svenskar har sett midnattsmässan som TV varje år sänds från Vatikanen klockan 24.00 den 24:e december. Pasterka har hållits sedan medeltiden i Polen och traditionen är levande även i våra dagar.
Juldagen är en tid för vila och avkoppling från stress och bekymmer, den tillbringas tillsammans med familjen. Man sitter vid julbordet, pratar med varandra och sjunger julsånger.
Annandag jul är det dags att hälsa på vänner och grannar och önska dem allt gott. De flesta polacker går till kyrkan och deltar i mässan under alla juldagarna.
Maciej Onoszko