Jultomten Beata Szydlo

Betat Slydło blir PiS kandidat till premiärministerposten i höst. Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Betat Slydło lovar guld och gröna skogar
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

PiS tre dagar långa konvent i Katowice är inne på sin andra dag och premiärministerkandidaten Beata Szydlo har presenterat partiets ekonomiska program.

PiS (Lag och Rättvisa) lovar att betala ut ett månatligt flerbarnsbidrag på 500 zl (ca 1200 kr) per barn efter det första, partiet vill höja gränsen för när man ska betala skatt och sänka pensionsåldern. För att finansiera allt detta ska PiS införa en bank- och vinstskatt för stora köpcentra, höja momsen samt förhindra att pengar försvinner ut till skatteparadis.

Program är viktiga, sade Szydlo i sitt timslånga tal. Men de ska vara korta och konkreta.

Vi är EUs sjätte ekonomiska makt men vårt näringsliv påminner fortfarande om de små och beroende staternas ekonomiska struktur. Två tredjedelar av vår export kommer från utlandsägda företag, över 60% av banksektorn tillhör det internationella kapitalet. Utländska investerare överför årligen ca 100 miljarder zloty till sina egna länder. Den är den polska verkligheten idag. Vi kan förändra det, sa Szydlo. Polska företag måste få möjlighet att konkurrera med utländska företag och det är statens plikt att skapa sådana möjligheter.

Det paradoxala med den polska ekonomiska tillväxten är att det inte syns i den genomsnittlige polackens plånbok, sa hon.

Efter ett eventuellt maktövertagande ska PiS ska införa ett ”familjeprogram”, d.v.s 500 zl för det andra och följande barnet, lovar Szydlo. Syftet är att familjer ska har det sämre ställt ska känna sig trygga och veta att de har råd att uppfostra och utbilda sina barn samt att människor ska vilja ha barn.

Vidare föreslår Szydlo att den inkomst som är befriad från skatt ska höjas från 3000 zl till 8000 zloty (ca 20 000 kronor). Pensionsåldern ska dessutom sänkas från 67 till 63 år. Därmed river man alltså upp den nuvarande regeringens beslut.

PiS premiärministerkandidat passade på och anklagade sina politiska motståndare för lögn. Hon menar att hennes och partiets löften kommer att kosta 39 miljarder zloty och inte som PO (Medborgarplattformen) hävdat – 90 miljarder).

Den höjda momsen ska inbringa 9 miljarder i statskassan, 18 miljarder ska komma från inkomster som inte förs ut ur landet och vinstskatten för storköpscentra samt bankskatten ska inbringa ca 8 miljarder zloty. Dessutom ska skatteindrivningssystemet förbättras vilket enligt Szydlo kommer att ge ca 52 miljarder zloty. Med hennes matematik blir det 73 miljarder.

Sociala frågor som sjukvården och pensionssystemet är ett enormt problem som PiS kommande regering ska ta itu med. Många har inte råd att köpa ut sina mediciner och får inte tid hos någon läkare. Därför måste hela sjukvårdssystemet reformeras så att alla ska ha tillgång till sjukvården. Läkemedel måste vara billiga. Skolhälsovården ska återinföras för ”i Polen måste barnen ha verkligen en bra sjukvård”, förkunnade Szydlo.

Hon talade också om ett bostadsprogram.

Vi vill uppnå två mål: att folk ska ha egna billiga bostäder och att stimulera byggnadsbranschen. Staten ska bidra med kostnadsfria områden och där ska det byggas bostäder som sedan ska hyras ut till förmånliga avgifter, förklarade hon.

I sitt tal tog hon även upp frågan om Polen ska med i eurogemenskapen.

Polen går med i eurogemenskapen när polacker tjänar lika mycket som medborgare i den ”gamla EU”, sade Szydlo.

Man behöver inte vara expert på ekonomi för att se att alla dessa löften är långt ifrån realistiska. Det är ansvarslöst att ge löften som är utan täckning. Man kan också fråga sig vilka polisiära åtgärder som PiS tänker tillgripa för att genomföra alla sina ”reformer”.

Och det mest cyniska i det hela är att PiS och Beata Szydlo är väl medvetna om det. För att vinna parlamentsvalet är de emellertid beredda att gå hur långt som helst i populistisk löftespolitik. Att spela på känslor kan på kort sikt ge dem röster men i det långa loppet kan det komma att innebära en katastrof för Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson