Justitieministern får sparken

Justitieminister Cezary Grabarczyk får dparken efter licensskandal. Foto: wikipedia.

Justitieminister Cezary Grabarczyk får sparken efter licensskandal.
Foto: wikipedia.

Justitieminister Cezary Grabarczyk har lämnat in sin avskedsansökan och avgått. Det meddelade regeringens talesperson Małgorzata Kidawa-Błońska på onsdagskvällen.

Men enligt nyhetsportalen 300polityka.pl är det premiärminister Ewa Kopacz som tvingat fram hans avgång.

I förra veckan hördes Grabarczyk som vittne av åklagaren, som utreder en licensskandal, där justitieministern och några andra ska ha fått vapenlicens av polisen i Łódź utan att avlägga de prov som krävs.

Så sent som igår sade Kopacz att Grabarczyks framtid i regeringen hänger på vad åklagaren kommer fram till.

Nu ska premiärministern enligt 300polityka.pl ha ringt Grabarczyk från planet mellan Kraków och Warszawa och pratat med honom om hans vapenlicens. När Kopacz landade i Warszawa vid 20-tiden stod det klart att Grabarczyk lämnat regeringen.

Officiellt talas det emellertid om att han avgått på eget initiativ.

Grabarczyk vet vilka regler och normer gäller inom regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) och han är en seriös och ansvarstagande politiker, sade Kidawa-Błońska. Justitieministerposten är speciell och ingen skugga får falla på den som innehar den. Ministern har fattat rätt beslut.

Cezary Grabarczyk understryker i ett uttalande att han handlat i statens och rättssystemets intresse. Han har inte gjort något fel och vill att ärendet reds ut så snart som möjligt. I övrigt kan han inte säga något, eftersom han är vittne i den pågående förundersökningen.

Han har satt ribban mycket högt vad gäller politikers uppträdande, säger försvarsminister Tomasz Siemoniak till TVN 24.

Grabarczyk har varit justitieminister sedan september 2014 då Ewa Kopacz tillträdde som regeringschef. Möjlig efterträdare kan bli biträdande utrikesminister Jerzy Kozdron, säger Radio RFM FM.

Dorota Tubielewicz Mattsson