Kaczyński: Det är Tusks fel

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det är Donald Tusk som bär det fulla ansvaret för Brexit. Det är Tusks fel att britterna röstade som de gjorde. Han ledde förhandlingarna inför folkomröstningen och det blev i princip inga förändringar alls för britterna. Därför bör han försvinna från den europeiska politiken. Det sade det ultrakonservativa regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) ledare, Jarosław Kaczyński på måndagen.

Både Tusk och hela EU:s ledarskap bör förvisas ur den europeiska politiken, hävdade Kaczyński. EU har mycket brutalt brutit mot subsidiaritetsprincipen (att beslut ska fattas så nära väljarna som möjligt).

Katolska kyrkan har samma inställning, sade PiS-ledaren. Sociala problem ska lösas på lägsta möjliga nivå: familjeproblem ska lösas inom familjen, lokala gemenskapers problem ska lösas på lokal nivå, polska problem i Polen och europeiska problem i Europa.

Den regeln efterlevs inte idag, EU visar motvilja mot de nationella staterna, i synnerhet de svaga, menar Kaczyński. Brexit är ett tecken på ett sammanbrott för denna förödande politik. EU:s hela ledarskap, och i synnerhet Tusk, bör ta konsekvenserna och lämna den politiska scenen.

Kaczyński påminde även om sina egna idéer om EU som en europeisk stormakt bestående av självständiga nationalstater.

Men vi måste ta avstånd från den dödliga princip som ständigt kräver större integration, mer makt åt Bryssel, Paris och inte minst Berlin, sade han.

PiS-ledaren tycker också att britterna ska få göra en ny folkomröstning som ska återföra dem till Europa. Men Brexit ska i första hand utnyttjas i syfte att förändra Europeiska unionen, Brexit visar att det måste till ett nytt EU-fördrag.

Det är svårt att avgöra huruvida Kaczyński menar allvar eller sprider ut dimridåer. Det är för tillfället PiS officiella linje, men ingen kan garantera att partiet inte kommer att arbeta för ett Polexit.

Här slår han flera flugor i en smäll – han kritiserar sin gamle dödsfiende Tusk, han kritiserar EU-kommissionen som inte förstår sig på det genuina polska sättet att resonera, och han ger en känga åt de gamla länderna, särskilt Tyskland, som inte låter det motsträviga Polen vara med i de innersta kretsarna.

Dorota Tubielewicz Mattsson