Kaczyński hoppas på Merkel

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Jag säger som min avlidne bror Lech: För oss polacker det vore bra om Angela Merkel blev omvald. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i en stor intervju i den tyska tidningen Bild.

Han talar om de historiska relationerna mellan Polen och Tyskland och att det kommer att ta tid innan såren från andra världskriget har läkts.

Men det är viktigt att man håller sig till sanningen, menar Kaczyński. Se på den tyska tv-serien Våra mödrar, våra fäder – där försöker man ge oss polacker en del av skulden för nazismens brott, man framställer den polska armén som antisemitisk i stället för att visa hur fruktansvärd den tyska ockupationen var. Sanningen, som är svår för tyskarna, är fortfarande inte allmänt känd. Vi vill ha ett bra grannförhållande, men det måste grundas på sanning och respekt, säger PiS-ledaren.

Han förnekar att han är den som egentligen har makten i Polen men håller med om att han som partiledare har en del att säga till om.

Att Polen skulle vara en diktatur och att demokratin är i fara är struntprat som kommer från kretsarna kring Donald Tusk, landets tidigare premiärminister och den förra regeringen. De förtalar oss och manipulerar sanningen, utan att EU reagerar, säger Kaczyński. Ryktena om att regeringen skulle låta fängsla oppositionella inför påvens besök är ett annat exempel på deras smutskastning.

EUs aktivering av rättsstatsmekanismen mot Polen ger han inte mycket för.

Ingenting sådant finns i EU-fördraget, det är ett påhitt som roar EU-kommissionen och dess tjänstemän. Och Frans Timmermans som vi ska diskutera med kommer från Nederländerna där man inte ens har en konstitutionsdomstol. Det är absurt!

Vi är eniga med Bryssel i synen på EUs grundläggande värderingar: mänsklig värdighet, demokrati och religionsfrihet för varje människa, säger regeringspartiets ordförande. Med en fri marknadsekonomi och utjämningssystemet kommer vi i kapp Tyskland, och sedan kan många utflyttade polacker komma hem igen.

Kaczyński ser den kulturella mångfalden som Europas största tillgång, som måste bevaras om inte EU ska försvagas.

Jag hoppas britterna ändrar sig när de ser att unionen håller på att förändras. Brexit har visat oss de verkliga problemen, EU-fördraget talar om en allians av nationalstater som behåller så mycket som möjligt av sin suveränitet, ingenting annat.

Idag talar hela Europa om tyska diktat, säger Kaczyński. Tyskland är EUs ekonomiska stormakt, men den tyska armén kan inte ge säkerhet åt länder i farozonen i öster och söder. Det enda som återstår för tyskarna är att vara partner till sina grannar och medlemsländer. Jag tror att kansler Merkel vet det. (Bild 27 juli 16)