– Kaczyński, kom ihåg att du inte har någonstans att fly!

Bild från demonstrationen i Warszawa. Foto från FB.

Mer än tiotusen människor samlades på söndagseftermiddagen utanför parlamentet för att manifestera sitt motstånd mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) planer på att upplösa Högsta domstolen, planer som kan komma att förverkligas redan nästa vecka. Många menar att detta är det sista steget i processen att ta över kontrollen över det polska rättsväsendet.

Manifestationen blev helt fredlig med flaggor och tal.

Vi är här med anledning av den statskupp som Jarosław Kaczyński planerar att genomföra, sade Krzysztof Łoziński, ny ledare för Kommittén för Demokratins försvar (KOD). Lantbrukare, var medvetna om att bidragen kommer att ta slut. Ungdomar, var medvetna om att ni inte kommer att resa fritt. Polen kommer att stå ensamt. Varje val som PiS inte vinner kommer att kallas förfalskade.

Och så vände han sig direkt till Kaczynski: Kom ihåg att du inte är Janukovitj, du har ingenstans att fly.

Kaczyński säger faktiskt sanningen, sade förre finansministern Jacek Balcerowicz och påminde om att ”parlamentet blev demokratiskt år 1989″. Kaczyński tänker leda Polen i motsatt riktning, det vill säga österut, mot en socialistisk diktatur.

Oppositionslegenden från kommunisttiden, Władysław Frasyniuk uppmanade polackerna och HD-domare att stå upp till kamp för försvar av den polska grundlagen.

Vi måste vara medvetna om att vi idag på nytt definierar begreppet patriotism, sa han.

Även oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) ledare, Grzegorz Schetyna tog till orda och utlovade en gemensam parlamentarisk klubb och en gemensam vallista. Vi vinner om vi går samman, sa han och fick applåder från de församlade.

Waldemar Żurek från Polska domarrådet läste upp ett brev från landets domare som tackar alla som protesterar mot politiseringen av domstolarna.

Tror Kaczyński verkligen att han kan ta kål på polackerna, frågade Adam Michnik, oppositionslegend och chefredaktör för Gazeta Wyborcza, som kallade Polens egentlige ledare för en Lillputin.

Varken Hitler eller Stalin lyckades inte med det, sade Michnik. Det här kommer inte heller att vara för evigt. Frågan är bara hur länge.

Flera tv-kanaler sände direkt från manifestationen. Oberoende TVN visade den fullpackade platsen utanför parlamentet medan statliga TVPs kameror höll sig i utkanten. Reportern hävdade att ett fåtal människor samlades ”trots Grzegorz Schetynas uppmaningar till statskupp”.

TVP rapporterade att ”oppositionen försöker organisera en statskupp som riktas mot den demokratiskt valda makten”, och att oppositionen utlovar att man tänker bryta mot lagen”, Man talade också om ”chockerande löften från oppositionens attacktrupper”.

På söndagskvällen planeras ännu en demonstration utanför Högsta Domstolen, deltagarna uppmanas att ta med sig stearinljus. Protesten kallas för Ljusets kedja.

I flera andra städer hålls under söndagen liknande manifestationer

Dorota Tubielewicz Mattsson