Kaczyński lovar ändring i lagen om Konstitutionsdomstolen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Torsdagens möte där partiledarna skulle försöka nå fram till någon form av borgfred tycks inte ha varit särskilt framgångsrikt.

Flera av de beslut som det nya regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drivit igenom har mötts av starka reaktioner, inte minst nedmonteringen av Konstitutionsdomstolens oberoende ställning. Varje helg har tiotusentals polacker demonstrerat på gatorna, och både EU och USA har uttryck oro för rättssäkerheten och för demokratins ställning i Polen.

Oroligheterna har blivit för mycket för PiS, i synnerhet som Polen förbereder sig för två viktiga evenemang. Det första är Natos toppmöte i Warszawa i början av juli då Nato väntas fatta beslut om att förstärka sin närvaro i Centraleuropa – ett för polackerna efterlängtat beslut. Därför skakades landet av en rysning när fem av landets högsta generaler i början av månaden begärde avsked som svar på försvarsminister Antoni Macierewicz uttalande om att militärer som inlett sin karriär under kommunisttiden ska rensas ut. Det var generalerna som under vårens Natoövning skulle ha visat Polens militära lednings kompetens för de allierade.

Den andra stora händelsen är påve Franciskus besök på det katolska arrangemanget Världsungdomsdagarna senare samma månad. PiS vill få oppositionen att lägga band på sig åtminstone till efter påvens besök – ett förslag som inte mötts av någon större förståelse.

Båda arrangemangen kräver omfattande säkerhetsåtgärder.

I förra veckan aviserade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński ett möte med alla partiledare, även de små partier som idag inte har plats i parlamentet, för att försöka få till stånd någon form av avspänning.

Under mötet utlovade han en förändring i den omstridda lagen om Konstitutionsdomstolen som antogs i december och uttryckte förhoppningar om att det skulle innebära att spänningarna minskade.

Men den ende som efter mötet tycks ha sett något positivt i Kaczyńskis löfte var Moderna-ledaren Ryszard Petru.

Det är viktigt att se att det finns ett ljus i tunneln och att vi arbetar tillsammans för att hitta en lösning, sade han.

Grzegorz Schetyna, partiledare i Medborgarplattformen, däremot underströk att man inte kommit överens om någonting och att var och en står kvar på samma ståndpunkt som tidigare.

Jag ser ingen möjlighet till kompromiss, sade han.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk från lilla vänsterextrema Partiet Tillsammans tyckte att det låg något farsartat över hela mötet och ifrågasatte att PiS överhuvudtaget vill lösa konflikten om Konstitutionsdomstolen.

Kaczyński själv ser mötet som en inledande dialog som Polen behöver.

Jag kan naturligtvis inte i förväg säga vad den kommer att leda till, sade han, men samtalet höll en annan ton än det brukar göra i parlamentet. Det här var ett samtal, inte ett krig. Och under de närmaste veckorna kommer ett förslag om hur vi ska lösa konflikten om Konstitutionsdomstolen. (Polskie Radio, TVP och wB 31 mars 16)