Kaczynski: Macierewicz skiljer inte på fakta och slutsatser

– Bilagan till WSI-rapporten kommer inte att se dagens ljus så länge jag är president!

Det ska president Lech Kaczyński inofficiellt ha sagt till tidskriften Wprost. Rapporten, som kom 2007, handlade om hur Polens militära underrättelsetjänst fungerade i Polen efter kommunismens fall. Uttalandet gällde annexet till den ökända WSI-rapporten, även kallad Macierewicz-rapporten.

I veckan avslöjade Wprost att man har tillgång till WSI-kommissionens hemliga dokument. Mycket tyder på att de är en del av den hemligstämplade bilagan eller att de utgjort bakgrunden till den. Eftersom bilagan än idag är hemligstämplat är det svårt att avgöra huruvida den överensstämmer med de dokument som Wprost har i sin ägo, skriver Gazeta Wyborcza.

Antoni Macierewicz – kan inte skilja på fakta och slutsatser, sade president Kacsynski. Bild: wikipedia.

Antoni Macierewicz – kan inte skilja på fakta och slutsatser, sade president Kaczynski.
Bild: wikipedia.

– Antoni Macierewicz har ett fel: han skiljer inte på fakta och sin tolkning av fakta, han skiljer inte hårda fakta från publicistiska sådana, sade Kaczyński off the record.

Enligt ett rykte skulle bilagan vara komprometterande för den nuvarande presidenten Bronisław Komorowski. Men Kaczyński (president 2005–2010) ansåg alltså att dokumentet inte var trovärdigt, skriver Wprost.

– Antoni Macierewicz formulerar ibland alltför långtgående teser i relation till de fakta han har, sade Kaczyński diplomatiskt i sitt officiella uttalande.

På journalistens förvånade fråga om varför han i så fall lät Macierewicz skriva rapporten, svarade Lech Kaczyński:

– Trots sina fel har Macierewicz en stor fördel: han är fullständigt immun mot de charmerande WSI-officerarna och låter sig aldrig påverkas. Därför är han ovärderlig när det gäller att avslöja oegentligheter inom det militära.

WSI-rapporten har orsakat mycken politisk turbulens. Framför allt bidrog den till att WSI – Polens Militära underrättelsetjänst och Polens Militära kontraspionage – upplöstes år 2006. Rapporten avslöjar hur ”soldater och andra anställda” hade begått en lång rad olagligheter, även efter systemskiftet 1989. Ola Mårtenson, chefredaktör på ÖstersjöNytt, som gjorde en noggrann genomgång av rapporten när den kom, skrev att det handlade om illegal vapenhandel och politikerkontroll. Kortfattat kan man säga att WSI:s centrum blockerade uppgifter som samlades in av WSI:s lokala avdelningar. WSI, som bildades i början av den demokratiska tiden, kom att styras av officerare med en stark inre sammanhållning. Den förklaras dels med gemensamma erfarenheter under utbildningen i Sovjetunionen, dels med en önskan att tjäna pengar vid sidan om statsanslagen, skrev Mårtenson.

Upplösningen av Polens Militära underrättelsetjänst och Militära kontraspionage åtföljdes av den s.k Verifieringskommissionen som leddes av PiS-politikern Antoni Macierewicz. Rapporten publicerades i februari 2007. Strax därefter skulle Kommissionen ta itu med den s.k. bilagan, eftersom rapporten behövde kompletteras med ytterligare fakta och dokument.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Olas Mårtenssons artikel om WSI-rapporten när den kom 2007 >>