
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.
Den polska ekonomin går sämre än väntat. Vad gör regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jarosław Kaczyński då? Han anklagar de polska småföretagarna för att medvetet bromsa in den ekonomiska utvecklingen. De gör det för att de vill behålla de forna makthavarna och deras ekonomiska system, säger han i en intervju i statliga TVP. Företagare som är knutna till politiska partier inom oppositionen vägrar att påbörja affärer som skulle gagna landets ekonomi.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson
Premiärminister Beata Szydło kan ju inte säga emot sin partiledare så hon fortsätter på samma linje. Hon anklagar kommuner som styrs av de forna regeringspartierna Medborgarplattformen (PO) och Bondeförbundet (PSL) för att sätta käppar i hjulet för den ekonomiska utvecklingen.
Kommunerna slutför inte vissa investeringar i tid för att på pin kiv göra regeringen emot, säger hon i en radiointervju.
En annan PiS-politiker, Arkadiusz Mularczyk försöker övertyga om att det finns ”ekonomiska spekulanter som räds hederliga makthavare”.
Det ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Kaczyński själv har aldrig förstått sig på marknadsekonomin. PiS-ledaren har aldrig velat ha något samarbete med ”kapitalisterna”. Det stora kapitalet har man alltid sett som sina politiska motståndares domän. Kampen mot den verkliga eller imaginära sammansvärjningen mot Polen var faktiskt riktad inte bara mot politiska motståndare utan också mot storkapitalet. (Framlidne presidenten Lech Kaczyński har vid ett tillfälle yttrat de berömda orden: ”Om någon har pengar så kommer pengarna någonstans ifrån”.)
Så nu börjar Jarosław Kaczyński återigen ana ugglor i mossan – den här gången är det en storkapitalets sammansvärjning mot honom själv och partiet.
Situationen kunde kanske avfärdas som i det närmaste komisk om det inte var för det faktum att Kaczyńskis uttalanden kan skapa problem för Polens framtida ekonomiska utveckling. Investerare kommer att tänka sig noga för innan de satsar pengar i ett land vars ledare uttalar sig nedsättande om dem. Polska företagare kommer också att dra öronen åt sig och försöka vänta ut den företagsfientliga regeringen. Företagsklimatet bli ogynnsamt och det i sin tur kommer att påverka ekonomin på ett negativt sätt.
Dessutom bör man tänka sig för innan man anklagar kommunpolitiker för att förstöra landets ekonomi. Det vore i så fall en fientlig handling riktad mot själva staten, vilket ju är straffbart. Man kan naturligtvis misstänka också att dessa ord är ett förtäckt hot – ett försök att kuva de kommunpolitiker runt om i landet som kanske inte är så PiS-vänliga.
Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) minst sagt frikostiga penningpolitik (500+, bidrag till mammor som föder sjuka och missbildade barn, penningregn över kyrkan etc.) har redan orsakat tydliga signaler om att någonting är fel i ekonomin. Men den populistiska politiken och ideologin går för närvarande före det sunda förnuftet.
Man bör inte heller glömma Polens ökande isolering i Europa och världen. Hittills var den politisk men snart omfattar den även den ekonomiska sfären. Politik åtföljs ju av ekonomi; de går hand i hand.
Till syvende och sist handlar det om PiS-ledaren Kaczyńskis ytterst begränsade kunskaper om och insikter i ekonomiska processer. Han tycks tro att partiet kan styra marknaden och ekonomin enligt egna önskemål och behov. Detta scenario känner naturligtvis många igen från den kommunistiska tidens planekonomi och dess effekter. Kaczyński har uppenbarligen fastnat i tänkandet att ekonomin kan styras uppifrån, av partiet och dess ideologi. Men finns det någon inom hans parti som vågar tala om det för honom?
Dorota Tubielewicz Mattsson