Kaczynski och valet

Efter en veckas turbulens – inte minst politisk turbulens – är nu rösterna från förra söndagens kommunalval räknade. Det konservativa PiS (Lag och Rättvisa) vann med 26,85 %. PO (Medborgarplattformen) fick 26,36 % och PSL (Bondepartiet) fick hela 23,68 %. SLDs (Vänsteralliansen) resultat slutade på 8,78 %.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Det alltså bara en halv procent som skiljer mellan PiS och PO. Dessutom vann PO i åtta län, medan PiS fick största antalet röster i sex län.

Om man räknar om valresultatet till mandat i de enskilda kommunerna så visar det sig att PO får störst antal mandat (179), PiS kommer på andra plats (171) och PSL på tredje (157). Detta betyder att koalitionspartierna (PO och PSL) kommer att styra i de flesta av landets kommuner.

PiS ordförande Jarosław Kaczyński har omedelbart uttalat sitt missnöje med valet och ifrågasatt dess legitimitet. ”Oegentligheter, manipulationer för att inte säga valfusk” så ser Kaczyński på kommunvalet den 16 november 2014.

Därför vill han den 13 december, på årsdagen av krigstillståndets införande i Polen 1981, demonstrera mot den egna staten.

För valprocedurerna i Polen har ingen betydelse, de tjänar bara till att legitimera makten på ett artificiellt sätt, säger han.

Kaczyński undergräver alltså tilltron till den legala makten genom att ifrågasätta valets legitimitet. Och det är samma scenario som Viktor Orban använt sig av i Ungern, påpekar statsvetaren Radosław Markowski i tidningen Gazeta Wyborcza.

Ytterst handlar det om att göra polackerna missnöjda och misstänksamma mot demokratin i största allmänhet. Och det är nog lättare än att få väljarna att rösta på Kaczyński. Det handlar om att demobilisera väljarna, inte minst de som redan nu ogärna röstar. Det handlar om att demonisera de styrande och undergräva förtroendet för dem och för staten som sådan. Det handlar också om att demontera den unga polska staten och demokratin.

En annan viktig aspekt på det hela är att Kaczyński politiserar det demokratiska valet. Politiker som blir missnöjda med valresultatet kan alltså alltid hävda att valet varit manipulerat. Och det är kanske det mest farliga av allt: det är ett vapen som ger politiker rätt att strunta i demokratiska metoder. Historien har dessvärre visat att det är många som är benägna att använda sig av denna rätt.

Men vad har Kaczyński att erbjuda istället? Sig själv, som starke ledaren som med handfast grepp avskaffar den flummiga demokratin och inför egna radikala styrelsemetoder? En total förintelse av den polska staten?

Frågan är om polackerna verkligen vill ha det så. För själva tanken på det förefaller ytterst skrämmande.