Kaczyński tillämpar romerska metoder

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Vi kommer att ändra lagen så att ingen kan störa demonstrationerna. Det sade regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jarosław Kaczyński vid lördagens åminnelse av Smolenskolyckan, då 96 personer inklusive det dåvarande presidentparet omkom.

För 80-nde gången samlades människor på lördagen framför Presidentpalatset i Warszawa för att ”minnas och be”, som de gjort den 10-nde varje månad sedan Smolenskolyckan 2010. Men den här gången möttes de av en motdemonstration. Det var tusentalet medlemmar i organisationen Obywatele RP (Medborgare i Republiken Polen) som ville blockera minnesmarschen.

Som varje månad hade ett kors placerats utanför Presidentpalatset, ett kors som skyddades av en rad poliser.

På ena sidan om polisraden stod Obywatele RP med vita rosor i händerna. De vill stoppa uppgrävningen av de omkomna i Smolenskolyckan och protesterar mot den lagen om sammankomster, som de uppfattar som ett hot mot mötesfriheten i Polen.

På andra sidan stod banderollförsedda medlemmar av organisationen Solidarni 2010, en stiftelse som hävdar att olyckan egentligen var ett politiskt attentat.

När tåget med Kaczyński och flera regeringsmedlemmar i spetsen strax före klockan 21 kom fram till Presidentpalatset sjöngs nationalsången.

I sitt sedvanliga tal påpekade Kaczyński att minneshögtiden nu för första gången stördes av motdemonstrationer.

Det är lagligt att demonstrera, sade han men är det legalt att ta ifrån oss rätten att demonstrera, att be? Är det legalt att försöka omöjliggöra undersökningen av Smolenskolyckan?.

Motdemonstrationen är ett tecken på ett större fenomen, ett tecken på primitiv social darwinism. Ända sedan 1989 har det varit regel att den starkare har rätt till allt och den svage till inget. Det har kallats liberal demokrati men i själva verket var det primitiv social darwinism, menade Kaczynski.

Men den principen förkastar PiS och därför ska man fortsätta fira minnet av de ”stupade” i Smolensk och undersökningen av olyckan ska gå vidare.

Jag tänker ändra lagen om sammankomster så att alla kan demonstrera utan störningar, sade Kaczyński. För det är vi som representerar sanningen, demokratin och friheten. Tack vare oss är Polen ett av de få fria länderna i Europa!

I sedvanlig stil, så typisk för den kommunistiska propagandan, försäkrade Kaczyński att de som skulle vilja återinföra den sociala darwinismen kommer att få kämpa hårt mot PiS både i Polen och ute i Europa.

Vi kommer att bekämpa dem, vi kommer att segra och återigen segra! ropade Kaczyński.

Den gamla romerska devisen Söndra och härska är uppenbarligen tidlös och gäller även i våra dagar. Att ställa människor mot varandra, att ställa hela landet mot resten av Europa och världen, att skapa en stämning av hotfullhet och osäkerhet stärker diktatorerna men kan också leda till inbördeskrig.

Dorota Tubielewicz Mattsson