Kaczyński varnar för svenskt elände

Dagens extradebatt i parlamentet om flyktingkrisen i Europa blev en orgie i främlingsfientlighet, faktafel och demagogi. Det liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) talade mycket om medmänsklighet och solidaritet och underströk behovet av att tillsammans med EU lösa detta enorma problem.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) talade om att ”kapitulera inför människor som hatar vår tradition, vår kultur och inte respekterar våra lagar” och om 10-åriga barn som skär halsen av människor. För första gången på länge steg PiS-ledaren Jarosław Kaczyński fram och höll ett osakligt tal fyllt av bristande kunskap.

I Sverige har man lokalt infört sharialagar och svenskarna vågar inte hissa sin egen flagga eftersom det finns ett kors på den, sa Kaczyński. Vill ni hamna i en situation då ni inte längre är herrar i ert eget land? Regeringen fattar beslut under press utifrån och bortser från vad folket vill! Jag vill säga klart och tydligt: PiS anser att regeringen inte har rätt att fatta sådana beslut. Det är att bryta mot författningen, suveräniteten och de medborgerliga rättigheterna att fatta sådana beslut utan folkets tydligt uttalade samtycke.

Debattens intellektuella nivå var remarkabelt låg. Men Kaczyńskis utspel är ändå värt att uppehålla sig vid. Han talade ett språk som folket ”förstår” – utan plattityder om empati och medmänsklighet. Han talade till 70 % av de polacker (med olika politiska sympatier) som är emot invandring. Och idag fick han deras röster eftersom han sa precis det de ville höra.

Att PiS-ledaren sedan tydligt visar sin antieuropeiska hållning, att han hånar EU, visar vad som väntar Polen efter valet (konflikter och utträde ur EU?). Han påstår att flyktingarna uteslutande är Tysklands problem eftersom Tyskland har lockat dem till Europa med generösa bidrag och öppna gränser. Därmed antyder han att Polens nuvarande utrikespolitiska politik, om PiS vinner parlamentsvalet i oktober, kommer att ersättas av en politik som man inte ens vågar tänka på – antieuropeisk, fientlig, komplexfylld och full av aggressioner. Men medelpolacken som är katolik och som, trots sin högljudda men symboliska patriotism, har en dimmig uppfattning om världen utanför Polens gränser, är rädd för det annorlunda och det främmande. Det har Kaczyński utnyttjat på ett genialt sätt.
Och idag, kan man misstänka, var det mången polack som kände igen sig i hans tal. Detta kan ge PiS åskilliga röster i valet.

Kaczyński har säkert vunnit politiska poäng idag. Men det är medelpolacken som kommer att betala högsta priset för hans ohederliga retorik.