Kaczyński vill göra revolution i EU

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Hela Europa står inför stora problem, det finns en politisk korrekthet som begränsar vår yttrandefrihet, vår religionsfrihet, valfriheten och den fria debatten. Vi bevittnar demokratins undergång. I Polen försvarar vi oss mot detta och därför har jag talat med Viktor Orbán om en kontrarevolution. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i en intervju som publicerats i flera stora europeiska tidningar.

Kaczynski menar att nationalstaten måste stärkas för att fred, frihet och demokrati ska kunna garanteras. En sammansmältning av kulturerna vore rentav farlig.

Om EU vill vara en global supermakt måste man också agera som en sådan och inte kasta bort den nationella identiteten, säger PiS-ledaren. Därför har vi inofficiellt utarbetat förslag på hur man skulle kunna ändra fördragen, stärka nationalstaterna och avskaffa godtycket. Det var en bitter överraskning för oss att EU använder ett hotfullt språk mot Polen och samtidigt är så vänligt mot Turkiet. EU vill inte att vi ska styra vårt eget land, vi är obekväma och Polen är ett stort land. Man översåg med vad som hände i Ungern eftersom det är ett litet land. Men Polen är ett stort land, vi är med i EU och Nato, och Polen kommer alltid att förbli Polen.

Kaczyński oroar sig för Europas framtid med tanke på hur populismen växer runt om i medlemsländerna. Antingen reformerar vi EU eller så kollapsar det, säger han.

De problem som har uppstått i länder som tagit emot flyktingar tror han beror på att man inte har hållit på regeln att man får ta seden dit man kommer.

Vi kommer inte att böja oss för påtryckningar från EU, säger Kaczyński. Det var Angela Merkels beslut att bjuda in en massa flyktingar utan att diskutera det med sina partners. Man kanske trodde att det skulle vara bra för den tyska ekonomin, men det var fel!

Han spekulerar också i att Tyskland agerat för att Ja-sidan skulle vinna i Brexit-omröstningen.

Kanske ville tyskarna bli av med en stark konkurrent i unionen, säger han. Men jag tror att Storbritannien kommer tillbaka.

Polen har för övrigt tagit emot över en miljon flyktingar från Ukraina, säger Kaczyński, men det har EU och Tyskland lätt för att glömma bort.

Vad gäller relationerna till Ryssland konstaterar han att Moskva inte har anpassat sig till verkligheten efter kommunismens fall. Det förekommer ständiga provokationer, och situationen kan inte bli normal förrän Ryssland förstått att det finns en gräns.

Men våra jaktplan kommer vid behov att hjälpa de baltiska länderna, och vi räknar i vår tur med solidaritet från Nato, fastslår PiS-ledaren. Och vem som än blir president i USA i november, så kommer vi att bemöda oss om att ha goda relationer med dem.

En som han däremot inte bemödar sig om att ha goda relationer med är den förre Solidaritetsledaren, Fredspristagaren och förre presidenten Lech Wałęsa.

Först och främst ska man inte ta Walesa på allvar. Han är ett offer i modern tid, säger Kaczynski. Han spelade en ledande roll i Solidaritet, men det var bara möjligt i den specifika kampen mot kommunismen. Därefter har hans intellektuella brister, hans karaktärsfel och fruktansvärda förflutna visat sig vara större än hans politiska skicklighet. Han har tvingats svälja flera nederlag och har upprepade gånger gjort bort sig.

Hans sista kommentar i intervjun gäller totalförbudet mot abort och de omfattande protesterna mot lagförslaget.

Kvinnorna angrep mig personligen trots att jag inte stödde förslaget, säger han. Men nu har lagförslaget avvisats med hjälp av mitt partis röster. (La Repubblica och Die Welt 9 okt 16)