Kaczyński vill ha ett mer patriotiskt Polen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński är redo för höstens val. Foto: wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński vill ha ett mer patriotiskt Polen.
Foto: wikipedia.

Det religiösa och nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) toppar med god marginal opinionsmätningarna och det är ingen djärv gissning att PiS bildar regering efter valet den 25 oktober. Partiet har ett par framträdande profiler som ständigt visar sig – inte minst nu under valkampanjens sista veckor. Mest märks naturligtvis landets nyvalde president, Andrzej Duda, som frotterar sig med utländska notabiliteter och på ett uppseendeväckande sätt nonchalerar premiärminister Ewa Kopacz inviter till det grundlagsenliga samarbetet. På andra plats i mediebevakningen kommer Beata Szydło, som i egenskap av partiets kandidat till premiärministerposten åker runt i sin buss och håller valmöten.

Den som just nu märks minst är partiledaren Jarosław Kaczyński, en gång partiets självklara yttre och inre medelpunkt.

Han är beslutsam, självsäker och dominant – men samtidigt full av mindervärdeskomplex. Han har dåligt självförtroende och svårt att ta kritik, är odiplomatisk och hans emotionella intelligens är låg, skriver tidskriften Newsweek Polska i artikeln 11 saker man måste veta om Jarosław Kaczyński.

Han hade mycket nära band till den svagare tvillingbrodern Lech Kaczyński, som lät sig styras av sin starkare tvilling.

Bröderna föddes 1949 i Warszawa och spelade i 13-årsåldern huvudrollerna i filmen De två som stal månen och blev vida berömda för det.

De två som stal månen – bröderna Jarosław och Lech Kaczyński.

De två som stal månen – bröderna Jarosław och Lech Kaczyński.

Redan som student engagerade han i den gryende Solidaritetsrörelsen, han gick med i KOR (Kommittén för arbetarnas försvar) och hjälpte arbetarna i juridiska frågor. Tillsammans med brodern Lech var han rådgivare till de strejkande vid skeppsvarvet i Gdańsk 1988. Han deltog så småningom också i Rundabordsförhandlingarna som ledde till de första delvis fria valen den 4 juni 1989. Han har samarbetat nära med den förste demokratiskt valde premiärministern Tadeusz Mazowiecki och med Lech Wałęsa under hans presidenttid. Jarosław Kaczyński har alltså en tung politisk bakgrund och utan anknytning till Solidaritets kamp kunde ingen i den generationen göra politisk karriär.

År 2001 bildade bröderna partiet PiS, Lag och Rättvisa, som tillsammans med några småpartier bildade regering 2005.

Samma år blev Lech president.

Jarosław Kaczyński ser inte sig själv som någon röstmagnet, i stället blev Kazimierz Marcinkiewicz frontfigur och regeringschef. Men Marcinkiewicz var inte så lättstyrd så han fick gå och Jarosław Kaczyński tog själv över.

Under PiS tid i regeringsställning ägnades mycket tid åt att jaga kommunister, statliga myndigheter som IPN och CBA användes för att misstänkliggöra politiska rivaler – bland dem nationalhjälten Lech Wałęsa.

Det höll till 2007 då regeringen föll efter några skandaler, och nyvalet pekade ut ett annat parti att leda landet: liberalkonservativa PO (Medborgarplattformen) med Donald Tusk som regeringschef.

Lechs död 2010 var ett hårt slag, och än idag verkar Jarosław mottaglig för olika konspirationsteorier om vad som egentligen hände när presidentplanet störtade i dimman den 10 april vid Smolensk.

Stridigheterna mellan PiS-presidenten Lech Kaczyński och PO-premiärministern Tusk hade varit många och de drog ett löje över Polen internationellt. Några månader efter Lechs död valdes Bronisław Komorowski från PO till president. Och 2011 omvaldes regeringen Tusk.

Under den perioden har Jarosław Kaczyński varit en ettrig opponent som frenetiskt kritiserat samtliga regeringspartiets förslag. Samtidigt förekom protester i det egna partiet – framträdande profiler hoppade av eller blev utkastade. Anledningen var att man ifrågasatt Kaczyńskis ledarskap och ville förnya partiet.

PiS och PO har turats om att ligga högst i opinionsmätningarna – mellan 25 och 30 %. Men det senaste året har man sett en förändring. Donald Tusk valdes till ordförande i Europeiska rådet och efterträddes av Ewa Kopacz. Flera missnöjespartier poppade upp, partisympatierna stuvades om och sedan i våras leder PiS klart de flesta mätningar.

Kaczyński uppfattar sig fortfarande, och det sannolikt med rätta, inte som tillräckligt karismatisk för att kunna bli president. Inför valet i maj utsåg han Andrzej Duda till partiets presidentkandidat. Till kampanjledare valde han Beata Szydło och det var ett lyckat beslut. Duda blev president och nu utsåg Kaczyński Szydło till partiets premiärministerkandidat inför parlamentsvalet.

Galjonsfigurerna är alltså Duda och Szydło men spekulationerna om hur det ska gå för Szydło är många. Hur länge ska hon få spela första fiolen i regeringen? Kommer hon att vara tillräckligt foglig för att få sitta kvar med Kaczyński som grå eminens?

Vad gäller Duda noterar polackerna att han hade ett flera timmar långt möte med sin partiledare kvällen innan han skulle resa till New York och tala i FNs generalförsamling – presidenten ville stämma av med chefen innan han begav sig iväg till USA.

Jarosław Kaczyński är alltså partiets starke man – en religiös äldre politiker som kämpar vidare trots broderns död i den flygolycka som han misstänker arrangerats av politiska motståndare. Han är starkt EU-skeptisk och att ersätta den nationella valutan złoty med euro ser han som direkt opatriotiskt. Han anser att regeringarna Tusk/Kopacz flirtat för mycket med ärkefienden Tyskland och ärkefienden Ryssland, han är kraftig motståndare till att ta emot flyktingar – i synnerhet om de är muslimer.

Se hur det har gått i Sverige, sade Kaczyński i flyktingdebatten i sejmen nyligen, där finns det 54 områden som styrs av sharialagar!

Efter valet vill Kaczyński ta kontrollen över de statliga medierna TVP och Polskie Radio, som ska bli mer patriotiska även de. Deras uppgift blir att bygga upp den nationella identiteten med program som lär polackerna mer om landets historia.

PiS har sin väljarbas i de östra fattigare och religiösa delarna av landet och hävdar att landets ekonomiska framgångar bara kommer en liten del av befolkningen till del. PiS vill också satsa på de polska företagen – den övervägande största delen av det som exporteras från Polen tillverkas av utländska företag, sade Kaczyński tidigare i somras. Vi måste ge polska företag möjligheter att hävda sig gentemot de utländska företagen.

Ett konservativt och nationalistiskt parti alltså, som vill gärna vänder ryggen mot Europa och dess fördärvliga inflytande i moraliska frågor, men som gärna tar emot miljarderna som trillar in för att bygga upp landet.

Gunilla Lindberg

Läs också Gruvarbetardottern som vill leda landet >>